МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и Кръвен център в Плевен с обща система за даряване на кръвна плазма

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и Районният център по трансфузионна хематология в Плевен имат изградена система за даряване на кръвна плазма за лечение на болни с COVID -19, съобщават от Община Габрово. В болницата в Габрово може да се дари цялостна кръв, а реконвалесцентна плазма – в Плевен.

Вижте и подробности за процедурата.

Кой може да е дарител на плазма?

Условието към дарителите е да са изминали не по-малко от 40 дни от положителния им PCR тест, да се чувстват здрави и без оплаквания и да имат документ за положителен PCR тест.

Ако искате да дарите само плазма

Ако искате да дарите само плазма, предварителните изследвания ще ви бъдат направени в болницата в Габрово.  На подходящите дарители ще бъде записан конкретен час за процедурата по даряване на плазма и ще бъде осигурен транспорт до Кръвния център в Плевен, който разполага с апаратура за изготвяне на реконвалесцентна плазма.

Община Габрово ще подкрепи областната болница с осигуряването на транспорт до Плевен за дарителите на плазма.

Плазмата, която бъде дарена по тази съвместна процедура между Габрово и Плевен, ще бъде насочена към пациентите в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Дарителите ще могат да даряват за конкретен болен, информира директорът на болницата д-р Минко Михов.

Ако искате да дарите цялостна кръв

Втората възможност е даряване на цялостна кръв в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово. Кръвната плазма ще бъде изследвана за наличие на антитела и ако те са в достатъчно количество, ще бъде използвана за лечение на болни с COVID -19, а останалите кръвни продукти – за кръвопреливане на нуждаещи се.

Очаква се в края на следващата седмица габровската областна болница също да започне изследвания за количество на антитела на преболедувалите COVID -19, които се интересуват за наличието на антитела в кръвта си. Към настоящия момент всички специализанти и голяма част от лекарите в стационара, преболедували COVID – 19, помагат в работата на двете Ковид отделения.

Повече информация може да бъде получена в Кръвния център в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ на телефон: 0885 37 03 38, всеки работен ден от 08:00 до 16:00 часа.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.