Унищожената от ураган гора на Градище се възстановява успешно

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Успешно се възстановява гората в лесопарк „Градище“ в Габрово, съобщава на сайта си Северноцентрално държавно предприятие ДП – Габрово. Младите фиданки превземат все по-уверено обезлесените площи, а лесовъдите от Държавно горско стопанство Габрово продължават да се грижат за насажденията.

Ураганен вятър, ударил района през март 2013 г., остави след себе си хиляди пречупени дървета бял и черен бор. Последвалото разчистване на терена е част от мерките за осигуряване на възможност за възстановяване на местността. Гората в района има важни рекреационни функции за жителите на Габрово и експертите от местното горско стопанство следят зорко състоянието ѝ. За съжаление нанесените от стихията щети са твърде големи и естественото ѝ възобновяване е недостатъчното. Това налага промяна в стратегията и след известно проучване възможност е открита в мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности“ от ПРСР. Извършеното залесяване на 300 дка с 210 000 фиданки от черен бор, зимен дъб, цер, явор и сребролистна липа е успешно.

Лесовъдите от ДГС Габрово ежегодно инвентаризират горските култури, а местата, в които се установи, че над 20% от фиданките са загинали, се попълват чрез засаждане на нови. Всяка година, включително и през 2021 г., се извършва отглеждане и осветляване на културата – окопаване, плевене, отстраняване на треви, храсти, къпини, папрат и др. – грижи, без които младите насаждения не могат да оцелеят.

Днес фиданките от явор вече са достигнали височина от 2-3 м, а тези от черен бор 1 – 1,5 м. Младите дръвчета от цер са по-малки заради по-бавния растеж на вида, поради което ДГС Габрово е предвидило отглеждане и през 2022 г.

Габровските лесовъди са обнадеждени за възстановяването и развитието на лесопарк „Градище“ и призовават хората да го пазят. Те са категорични, че следващите поколения ще могат да намират отдих в една хубава, разнородна гора само ако всички се обединят около каузата за нейното опазване.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.