Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Иванка Паричева и Иван Попов. Снимка: Тодорка Мирчева

Габровци почистиха извора Вонеща вода в квартал Радецки

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Иванка Паричева и Иван Попов. Снимка: Тодорка Мирчева
Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Иванка Паричева и Иван Попов. Снимка: Тодорка Мирчева

Габровци обновиха чешмата-кладенец на извора Вонеща вода в квартал Радецки в Габрово. Историята за доброто дело ни разказа специално за Габрово Daily Тодорка Мирчева, кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Причината за акцията са множеството посегателства към кладенеца на Вонеща вода. Затова със собствени средства и труд няколко души почистват и обновяват мястото – това са Христо Лалев Митев (живял детските си години в село Тодорчета), както и Иван Попов, Иванка Паричева и Христо Тодоров от квартал Радецки, някога село Червен бряг.

Доброволците са монтирали нови пейки. Почистили и терена наоколо, за да изградят навес и да възстановят покрива на кладенеца, който е бил разрушен, най-вероятно от иманяри.

Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Христо Лалев Митев (вляво) и Христо Тодоров. Снимка: Тодорка Мирчева
Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Христо Лалев Митев (вляво) и Христо Тодоров. Снимка: Тодорка Мирчева

 

Споделяме с вас историята на извора Вонеща вода, разказана ни от Тодорка Мирчева:

Минавайки по Хаджицоневия мост,  първото село, което се отделя  вляво от пътя за местността Узана, се казваше Червен бряг, а днес е квартал на Габрово и носи името Радецки. Това име идва от преминаването на руския генерал Радецки по време на Руско-турската освободителна война. От там също е минавал по балканските ридове старият път за връх Свети Никола. Край река Козещица е имало много ханчета, в които нощували пътниците, тръгнали за пазарите в Казанлък и Стара Загора. Затова и хората го наричали Ханищата.

Живата вода на извора в квартал Радецки

Разказите и преданията за лековитата вода в някогашното село Червен бряг разказват за някой си отец Серафим от далечна Тракия. Той имал дъщеря, която била много красива, но с болни очи. Какво ли не правил отецът, къде ли не ходил, за да възвърне зрението на едничката си рожба. Все не успявал да открие лек. Последно минал и през търновското село Кованлъка, днешното Пчелище. Но народният лечител там му казал, че не може да се справи с този проблем. Тогава отец Серафим отчаян поел пътя си към дома. Минавайки през Хаджицонев мост за Тракия, поседнали на една поляна да си отдъхнат от дългия път. Докато отмаряли конете, дъщеря му започнала да бере цветя и неусетно стигнала до изворче, чиято вода миришела на барут. Тя си наплискала очите и почувствала истинско облекчение. Извикала от радост на баща си, че е открила „ЖИВАТА ВОДА“. Отец Серафим решил да се върнат до Габрово и да дадат на архиерейския наместник Стефан Станимиров пет жълтици, за да построи на мястото на изворчето кладенец. Поп Стефан също завел неговата дъщеря Донка там, която имала неизличими пъпки. Умивайки си лицето няколко пъти – дни наред с тази вода – пъпките изчезнали.

Местните хора, благодарение и на волята на двамата църковни служители, построили кладенец. Чешмата с кладенеца били официално открити в деня на Света Марина, на 17 (29) юли 1890 г. На този ден във Вонещата вода, както я наричали местните, се правел сбор всяка година. Хората се събирали и ритуално си измивали болните очи, пиели от водата, за да лекуват болните си стомаси и бъбреци. През годините дъщерята на поп Стефан – Донка Станимирова, а по мъж Йосиф Стомонякова,  се грижела за чистотата на този кладенец.

Дълги години читалището „Отец Паисий – 1933“ в квартал Хаджицонев мост заедно с габровското Архиерейско наместничество  организират на 17 юли празничен водосвет, на който присъстват много граждани, които почитат този божествен дар – водата.

Нека ползващите водата и мястото за отдих да  зачитат труда на всички нас, които сме мотивирани да работим за ползу роду – завършва разказа си Тодорка Мирчева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.