Габрово Дейли

Главният редактор на „Габрово Daily“ в интервю за „100 вести“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово Дейли„Габрово Дейли“ е най-новият информационен сайт за Габрово и габровци, който стартира на 17 юни тази година на адрес www.gabrovodaily.info. По този повод разговаряме с главния редактор на сайта Момчил Цонев.

 –  Г-н Цонев, първият въпрос към Вас логично е защо уебсайт?

Днешното забързано ежедневие промени навиците ни – хората имат нужда от бърза и достъпна информация, по възможност веднага, дори вече и от телефона. Затова новинарските уебсайтове ще имат все по-голямо значение за информираността на обществото. Затова и създадох “Gabrovo Daily” с модерна визия, съвместим със социалните мрежи като Facebook, лесно достъпен и от смартфон.

Целта на “Gabrovo Daily” е да бъде модерната медия на нашия град. Вече габровци могат да научават най-актуалните новини за Габрово и от телефона си – дизайнът на сайта е напълно съвместим с мобилни устройства.

–   Как избрахте името “Габрово Дейли“?

Пред мен стояха няколко варианта. Обмислях ги поне седмица преди да реша финално. Консултирах се и с мои колеги от медийните среди. Избрах gabrovodaily.info по няколко причини – кратко е, дава заявка за модерност, името говори за съдържанието (“daily info” – от англ., всекидневна информация). Така се роди и сайтът, чиято цел е да предоставя всекидневни новини за Габрово.

От друга страна, търсена беше и асоциацията с английската журналистика – една от най-старите и най-качествените в света изобщо. “Daily” още от 18 век е марка за всекидневна информация. „The Daily Courant“ е името на първият всекидневник в света, отпечатан през далечната 1702 г. Един от най-големите и към момента английски вестници е „The Daily Telegraph“, стартирал още през 1855 г.

Неслучайно и в логото на „Габрово Дейли“ е вплетен този характерен староанглийски шрифт, срещан в логото на най-големите световни вестници.

–   Модерна медия, но с лого като на старата английска преса. Част от редакционната ви политика ли е това съчетание?

“Gabrovo Daily” е модерна медия, защото ще бъде в крак с времето – с интернет, с бързия поток на информация, със социалните мрежи като Facebook, с новите смартфони. Но от друга страна, новата медия прави заявка за качествена и сериозна журналистика, именно затова е търсена аналогията със старата английска преса в шрифта на логото.

Редакционната политика на gabrovodaily.info е да предоставя качествена, обективна, балансирана информация, да търси различните позиции към дадена тема, да не бъде едностранчива. „Жълтите“, сензационни публикации нямат място в „Габрово Дейли“.

–   Какви новини ще публикува „Габрово Дейли“?

Сайтът ще предоставя новини от всички сфери на градския живот в разделите „Общество“, „Икономика“, „Политика“, „Образование“, „Култура“, „Спорт“. Специалната рубрика „История“ на „Габрово Дейли“ ще представя интересни факти от миналото на нашия град. Рубриката ще излиза в партньорство с популярната поредица от исторически книги „Габрово – живият град“ и едноименната Facebook страница за габровска история.

Редакционната политика на gabrovodaily.info е да акцентира върху новините за хората, за габровци. Поставям хората в центъра на журналистиката, която ще прави „Габрово Дейли“. От старта на сайта на 17 юни новините, в които габровци са постигнали успехи и са завоювали признание, са изключително много.

Габровец защити дипломен проект за музей на Христо Явашев – Кристо, млади габровски спортисти взеха първи и втори места на различни шампионати (по баскетбол, хандбал, лека атлетика и др.), отборът по математика на ТУ-Габрово взе златен медал, учениците от „Иван Вазов“ взеха първи награди в национални конкурси. Това са събитията и имената на нашите съграждани, които трябва да станат известни и да бъдат прочетени от габровци. Това са новините, които ще бъдат в центъра на отразяване от „Габрово Дейли“. Защото за успехите на тези млади габровци трябва да се говори.

–   Ще имат ли място чисто градските теми в „Габрово Дейли“?

Разбира се, една медия трябва да бъде преди всичко полезна на гражданите. Затова и следя задължително какви теми интересуват габровци. Така, след трагедията с наводнението във Варна и появата на дарителската кампания „DMS VARNA“, много габровци обсъждаха в социалните мрежи как може да се създаде подобна кампания и за пострадалите в Дряново и Дряновско.

Затова лично се свързах с организаторите на кампанията от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“. Така, „Габрово Дейли“ публикува първи съобщението, че средствата от кампанията „DMS VARNA“ ще стигнат и до област Габрово. От Българския дарителски форум дори се свързаха с „Габрово Дейли“, за да им съдействаме при осъществяване на контакта с пострадалите от областта.

Наводненията са много чувствителна тема, затова своевременно „Gabrovo Daily“ публикува информация за състоянието на пътната мрежа в Габрово и Габровско, на язовир „Христо Смирненски“, на реките, на трафика през Шипченския проход.

–   Защо „Габрово Дейли“ потърси за партньорство вестник „100 вести“?

Gabrovodaily.info е млада медия. Но както вече споменах, целта е да предоставяме качествени всекидневни новини за Габрово и габровци. Затова и партньорството със „100 вести“ дойде напълно логично – това е най-голямата и утвърдена габровска медия. Благодаря лично на управителя и главен редактор на „100 вести“ Иван Господинов, че подаде ръка на един стартиращ новинарски сайт като „Габрово Дейли“. В резултат на това партньорство читателите на gabrovodaily.info ще могат да следят и най-интересното от вестник „100 вести“ в съкратен вид.

–   Имате ли и други партньори към момента?

Да, поредицата от исторически книги „Габрово – живият град“ ще бъде в основата на рубриката ни „История“. Друг партньор е Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com, която беше създадена по проект на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово през ноември 2013 г. като част от програма „Култура“ на Община Габрово. Читателите на „Габрово Дейли“ ще откриват полезни препратки към статии от Gabrovowiki. Съвсем скоро към партньорите на Gabrovodaily.info се очаква да се присъедини и разработваният в момента „Виртуален музей на Габрово“.

–   През последните години Ви свързвахме повече като автор на поредицата от исторически книги „Габрово – живият град“. Защо решихте да се занимавате с медии?

Аз съм дипломиран журналист от Софийския университет, така че заемането ми с „Габрово Дейли“ дойде логично. Паралелно със сайта остава и развитието на поредицата „Габрово – живият град“, която започна преди пет години с изданието „Имало едно време в Габрово“. Историята на Габрово стана неотменна част от живота ми и моите професионални занимания, такава ще остане и в бъдеще. Тази година подготвяме нови изненади от „Габрово – живият град“, така че нашите читатели могат да очакват с интерес продължението.

Източник: в. „100 вести“, 26 юни 2014 г., „Момчил Цонев: “Gabrovo Daily” ще бъде новата модерна медия за Габрово и габровци“, автор Пламен Петров


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories За Габрово Daily Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.