Габрово с обновена градска среда за над 9 млн. лева по ОП „Регионално развитие“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Зона за отдих в обновения парк „Маркотея“ © Община Габрово
Зона за отдих в обновения парк „Маркотея“ © Община Габрово

Над 9 млн. лева са инвестирани в общо 10 обществено-значими обекта в Габрово по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. На територията на парк „Маркотея“ на 21 декември 2015 г. се състоя символичното откриване на обектите, съобщават от Община Габрово. В събитието участваха кметът на община Габрово Таня Христова, народните представители Добромир Проданов и Цветомир Михов, областният управител Николай Сираков, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, строители, проектанти, много гости и граждани, както и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„За този 7-годишен период Габрово беше най-активният, най-упоритият бенефициент, с най-много и най-успешно изпълнени проекти. Габрово не пропусна нито една възможност и няма приоритетна ос от цялата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, по която да няма успешно реализиран проект.“ – заяви министър Павлова. Повече от изказването й може да прочетете тук. 

С финансиране от 9 239 947,71 лв. по ОПРР 2007-2013 в рамките на две години и половина бяха реализирани общо 10 обекта с широко предназначение. Изпълнените строително-ремонтни работи по всеки един от обектите бяха детайлно представени от координатора на проекта „Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово“ Милка Кехайова.

Спортно игрище в обновения парк „Маркотея“ © Община Габрово
Спортно игрище в обновения парк „Маркотея“ © Община Габрово

В приветственото си слово кметът Таня Христова благодари на всички участници в процеса. Тя призова жителите на Габрово да пазят новите придобивки, за да може създаденото да се ползва от хората дълго време. „В изпълнението на този труден проект Община Габрово бе отговорен изпълнител. Дейностите бяха реализирани за много кратко време. Все още по част от обектите, които започнаха по-късно, продължават довършителните работи, но до крайния срок на проекта ще бъдат завършени. Ще продължим да полагаме целенасочени усилия за повишаване качеството на живот и чрез възможностите по новата регионална програма“, каза кметът.

Регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на парк "Маркотея" © Община Габрово
Регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на парк „Маркотея“ © Община Габрово

Улица „Софроний Врачански“ в централната градска част е изцяло реконструирана. Рехабилитирани са улиците „Цанко Дюстабанов“, „Стара планина“, „Първи май“, „Константин Иречек“, „Петко Каравелов“ и „Янтра“. Квартал Шести участък придоби нова визия и възвърна възрожденския си облик. Въведено е кръгово движение на кръстовището при Консултативна поликлиника. Зелената площ по ул. „Брянска“ е благоустроена. С нов облик са междублоковите пространства в района на Колелото /кв. 91, кв. 92, ул. „Георги Кирков“/.

Извършена е цялостна реконструкция на крайречната улица „Дунав“. В северната й част е изградена спортна площадка с фитнес уреди и баскетболно игрище. Осъвременен е емблематичният парк „Маркотея“. Съществуващото спортно игрище над парка е рехабилитирано. Обособени са игрални полета за баскетбол, тенис, волейбол и футбол на малки врати.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.