Зима в Габрово © Емил Михов

Габрово посреща първа пролет със сняг

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Зима в Габрово © Емил Михов
Зима в Габрово © Емил Михов

Облачно и силен снеговалеж – такова е времето в Габрово на 20 март 2018 г., когато настъпва астрономическата пролет. Височината на снежната покривка в централната градска част е 4-5 см. Температурата на въздуха е минус 3 градуса, а влажността – 90%. Данните за зимната обстановка са на Община Габрово.

ОП „Благоустрояване“ обработва градската пътна мрежа със 17 машини, фирма „Димас“ почиства пътните участъци към селата с 11 машини.

На 20 март продължителността на деня и нощта се изравнява – това е пролетното равноденствие за Северното полукълбо на Земята. За България астрономическата пролет ще настъпи в 18 часа и 15 минути.

Пътна обстановка

Пътищата за градовете Севлиево, Трявна, Дряново са  почистени, проходими при зимни условия.

Шипченски проход е проходим при зимни условия, височината на снежната покривка е 5 см, температурата – минус 3 градуса. Пътното платно е обработено, почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Снежната покривка в курортен комплекс Узана е 4 см, температурата е минус 8 градуса, времето е облачно, вали сняг. Пътят е проходим при зимни условия.

Обществени услуги, учебен процес

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други стоки от първа необходимост, сe изпълняват в рамките на нормалната дейност при зимни условия.

Учениците, подлежащи на задължително обучение и живеещи в населени места, в които няма училища през учебната 2017/2018 година, са транспортирани до училищата и водят нормален учебен процес.

Прогноза за времето

Днес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. В следобедните часове температурите ще се покажат до 1-4°C, сочи прогнозата на Метеорологична станция Габрово.

Над планините ще преобладава облачно време, на много места с валежи от сняг, под около 1200 метра – от дъжд. Около обяд от юг-югозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа силен, по билата бурен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 2°.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.