Таня Христова: Габрово не е застрашено от воден режим

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Габрово не е застрашено от воден режим, имаме достатъчно вода“. Това заяви кметът на Габрово Таня Христова във връзка с увеличаващите се проблеми с водоподаването и заплахата от воден режим в различни градове у нас. По думите й „грижата, която положихме за ВиК мрежата си с водния проект осигури генерални подобрения за десетилетия напред и те вече се отплащат“, съобщават от Община Габрово.

Към днешна дата в язовир „Христо Смирненски“ има повече от 17 млн. куб. м. вода, съобщи управителят на ВиК – Габрово инж. Владимир Василев. След извършената рехабилитация на надстройката на язовирната стена, финансирана от МРРБ, съоръжението вече може да се завирява в пълния му обем от 27 млн. куб. м.

Поради продължителния период без валежи и силно намален дебит в каптажи, недостиг на вода изпитват само няколко села в общината, които са на воден режим. При необходимост вода се доставя в помпена станция или местния водоем, за да се изпрати в мрежата на населеното място, информират от ВиК – Габрово.

Какви са инвестициите на ВиК Габрово през 2019 г.?

От ВиК – Габрово уточняват, че през 2019 г. за община Габрово са направили инвестиции в размер на 361 454 лв. Подменени са били 6 153 м водопроводни и 90 м канализационни тръби. Реконструкции на водопроводна мрежа са извършени на улиците „Васил Петлешков“, “Стефан Караджа“, „Околчица“, „Н. Й. Вапцаров“, „Априлов“, „Столетов“, „Осми март“, „Мирни дни“, „Даскал Алекси“, „Гърмидолов“, „Ивайло“, „Трети март“, „Хризантема“, кв. „Шенини“. Подменена е водопроводна мрежа на селата Драгиевци, Лоза, Милковци, Николчовци, Новаковци, Трънито, Стойчевци, Лесичарка. Направено е допълнително водоснабдяване на кв. „Чехлевци“.

Миналата година приключи и проектът, финансиран от МРРБ, чрез които 15 габровски села Куката, Рачевци, Гергини, Гарван, Николчовци, Янковци, Стоевци, Божковци, Райновци, Михайловци, Враниловци, Новаковци, Смиловци, Борското, Гъбене, кв. Войново и още 10 фирми по това трасе получават вода от вътрешната водопроводна мрежа на Габрово.

Новата инвестиционна програма на дружеството е съобразена с намеренията на четирите общини и по-важните обекти вече са уточнени. За 2020 г. са заложени инвестиции в размер на около 1 милион лева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.