Над 100 души от Габровско подкрепиха митинг на жп гарата в Горна Оряховица

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Митинг на КНСБ в Горна ОряховицаПовече от 100 железничари, синдикалисти от КНСБ и граждани от Габрово, Дряново и Трявна се включиха в митинга на Синдиката на железничарите в България (СЖБ) към КНСБ, който се проведе на жп гарата в Горна Оряховица на 17 януари. Около 1000 протестиращи заявиха посланието си „НЕ на разрухата на българската железница!“, съобщават от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово.

Митингът се проведе заради решението да се спрат 38 влака от 12 януари и намерението да бъдат спрени още 90 от 1 февруари.

С протестиращите беше и председателят на СЖБ към КНСБ Петър Бунев, който увери всички присъстващи, че синдикатът ще продължи да се бори за възстановяване на движението на влаковете и недопускане на съкращения на служители от системата, както и разумна стратегия за развитие на железницата.

В декларация, адресирана до Министерския съвет и Парламента, участниците в митинга поискаха да бъдат пуснати отново спрените влакове и да не се спират нови, да няма съкращения на персонал в БДЖ, както и на звена и хора в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Те се обявиха и против приватизацията на „Товарни превози“.

В област Габрово КНСБ организира и подписка срещу спирането на влаковете, като до момента събраните подписи са над 2 500. Габровско е един от най-засегнатите от решението на БДЖ региони, споделят от СЖБ към КНСБ. Вече цяла седмица не се движат 6 влака между Горна Оряховица и Плачковци и 10 между Царева ливада и Габрово. По този начин доста населени места остават на практика откъснати, тъй като няма алтернативен транспорт, а в останалите е затруднено предвижването на учащи, студенти и работещи. На жп гарата в Габрово бяха организирани протести, отразени и в националните медии.

Областният управител на Габрово Николай Сираков обяви миналата седмица, че влакът КПВ 42217 (Габрово 20:55 – Царева ливада 21:25) ще бъде възстановен от 1 февруари. Това е договорено след проведен разговор между Сираков и управителя на БДЖ „Пътнически превози“ Димитър Костадинов.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.