Севлиево отбелязва 145 години от Априлското въстание с възстановка на боевете в Боаза

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

145 години от Априлското въстание ще бъдат отбелязани с историческа възстановка на боевете в местността Боаза край село Кръвеник, Севлиевско. Това ще се случи на 22 май 2021 г. в 11:00 часа. Тази година ще присъстват и наследниците на героите от Априлското въстание в севлиевския край.

Община Севлиево осигурява безплатен транспорт за гражданите, които искат да присъстват на поклонението и възстановката в местността Боаза на 22 май. Автобусите ще тръгват в интервала от 9:00 до 9:30 ч. от две локации: АВТОГАРА – пред вход „Изток“, до бариерата; ПАРКИНГ – сградата на Община Севлиево.

Каква е историята на бунтовната пролет на 1876 г. в Севлиевския край

Севлиевско е един от трите центъра на Априлското въстание, в чиято подготовка се включва цялата будна севлиевска общественост. Тайният лозунг на бунта е “Продай си нивата – купи си пушка!”. Така и става, а кръвенишкият първенец Фильо Радев дори взел 15 000 гроша заем от местния дерибей Саадуллах ефенди – уж за търговия, но също ги дал за оръжие.

Въстанието е обявено на 1 май 1876 г. на връх Бабан и още на следващия ден пуква първата пушка, а в сраженията, редом с мъжете си, участват и жените. Десетдневните боеве в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република в Батошево, Кръвеник и Ново село. Последната битка заглъхва под връх Марагидик, но отеква в цяла Европа и дипломацията на Великите сили е принудена да извади “балканския въпрос” на дневен ред, а след неуспеха на мирните конференции, силата на оръжието става единственото възможно решение.

При потушаването на въстанието в севлиевските села са разграбени и опожарени стотици домове, изпепелени са църкви и училища, загиват близо 300 мъже, жени и деца. Осем от водачите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев, след жестоки мъчения, са обесени на централния севлиевски площад – там, където днес се извисява първият символ на млада свободна България – паметникът на Свободата, създаден през 1894 г. от известния италиански скулптор Арнолдо Дзоки.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.