Направиха първа копка за военноисторически парк край Трявна

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 28 юли 2020 г. бе направена символична първа копка за изграждане на военноисторически парк в района на връх Кръстец край Трявна. На събитието присъстваха кметът на Силвия Кръстева, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната и Валентин Николов – представител на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“, съобщават от местната администрация.

Идеята на военно-исторически парк „Кръстец“ е да отдаде почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България.

Проектът предвижда в района на връх Кръстец до град Трявна да се изгради каменен паметник с височина 4 метра. На това място е имало лагер за охрана на Тревненския проход. Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират. Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и в Трявна до сградата на общината. До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г.

От Министерство на отбраната са отпуснати средства в размер на 15 000 лв. за разчистване и възстановяване на окопите. От Северноцентрално държавно предприятие – Габрово ще бъдат предоставени безвъзмездно 50 куб.м дървен материал за облицоване на окопите.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.