Граждански сигнал: Жители на габровски квартали също като софийските са задължени да плащат винетки

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Жители на квартали на Габрово са задължени да имат закупена винетка за автомобила си, ако искат да излязат от квартала си. За това алармира държавни и общински институции и медии местният журналист Светлозар Стефанов. Той е сигнализирал за проблема институциите в рамките на последната една година. Ето и подробности от писмото на Стефанов до институции и медии, изпратено на 20 февруари 2020 г.:

„Както за хората от „Нови Искър“ и „Бистрица“ в София, така и за нас, като жители на кварталите „Войново“, „Велчевци“, „Славовци“, „Гачевци“, „Дядо Дянко“, Лисец“ и др. в гр. Габрово, това е абсурдно. От публикациите в медиите стана ясно, че дори самият министър-председател Бойко Борисов смята за абсурдно да се глобяват хората за това, че пътуват в рамките на населеното си място без винетка.

Според отговорите от държавните институции на моето писмо, които прилагам, в този абсурд няма никакъв проблем или е извън техните правомощия да го решат. Питам се дали хората трябва да излязат на улицата, да блокират пътища и да режат камери, за да се промени нормативната уредба. Призовавам Община Габрово, по примера на столичния кмет Йорданка Фандъкова, да поеме отговорност и да защити жителите си, а Агенция Пътна инфраструктура да прекрати практиката да глобява шофьорите, които ползват околовръстните пътища на Габрово и подходите към тях (спазвайки указанията на министър-председателя на Р България).“

В сигнала си до институции и медии от днес Стефанов прилага и писмо от 6.6.2019 г., адресирано до вицепремиера Томислав Дончев, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Областна администрация Габрово и Община Габрово. В писмото той посочва:

„В Решение на МС №959 от 31 декември 2018 г. за утвърждаване на Списък на републиканските пътища, за приемане на Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, са включени следните пътища, засягащи по-конкретно жителите на гр. Габрово:

Път 5004 (Дряново-Габрово) – Рязковци – (Габрово-Трънито) (ПО-СПЕЦИАЛНО В ЧАСТТА ЗАПАДЕН ОБХОДЕН ПЪТ НА ГР. ГАБРОВО)

 Път 44 (О.п. Севлиево – В.Търново) – Севлиево – Драгановци – о.п. Поповци – Габрово (ПО-СПЕЦИАЛНО В ЧАСТТА ОТ ИЗХОДА НА ГР. ГАБРОВО ДО МОСТА НА ЗАПАДНИЯ ОБХОДЕН ПЪТ ПРИ С. ПОПОВЦИ)

Път 5522 Габрово-Орловци – Донино (Дряново – Габрово) (ПО-СПЕЦИАЛНО В ЧАСТТА ИЗТОЧЕН ОБХОДЕН ПЪТ НА ГР. ГАБРОВО)

Трябва да уточним, че в Забележката към същото Решение е заявено, че „Такса за ползване на пътна инфраструктура (винетна такса) не се заплаща за участъците от републиканските пътища, попадащи в границите на населените места, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстните пътища, попадащи в границите на населените места.“

Въпреки това както от Решението на МС, така и от интерактивната карта на уеб сайта на BGTOLL системата https://www.bgtoll.bg/karta е видно, че за гореспоменатите участъци от републиканските пътища се изисква заплащането на винетна такса. На тези участъци вече съм забелязвал присъствието на екипите на ТОЛ системата.“

Според Стефанов това решение „налага преминаване през центъра на града, вместо по съответните обходни пътища (а именно това е една от главните цели на построяването на тези обходи). Така екологичният и трафик ефектът е минимален“.

В писмото си Стефанов дава и следните примери как гражданите на определени габровски квартали са ощетени и натоварени със задължението да си закупят електронна винетка за автомобилите си:

„ПЪРВИ ПРИМЕР: Всеки жител на габровския квартал (а не село) Войново трябва да заплати винетна такса за личния си автомобил, с който пътува около 3 км. до града по единствените възможни подходи – път 44 или път 5004 (Западен обходен път). НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ДОСТИГНЕ ТОЗИ КВАРТАЛ ПО ПЪТ БЕЗ ВИНЕТНА ТАКСА!? В квартала се намира и една от най-големите индустриални зони на гр. Габрово, но за достигането ѝ също е нужна винетна такса.

ВТОРИ ПРИМЕР: Ако аз като жител на кв. „Велчевци“ искам да отида до кв. „Войново“, кв. „Русевци“ или след време по строящия се обходен път до кв. „Дядо Дянко“ с автомобил без закупена винетна такса, ще трябва да премина през центъра на града, като обиколя около 3-4 км за сметка на лични разходи и замърсяване на централната част, вместо чувствително да съкратя пътя си и да използвам път 5004, като облекча трафика в центъра на Габрово.

ТРЕТИ ПРИМЕР: Ако тежкотоварен камион, натоварен със строителни материали без заплатена винетна такса трябва да превози материали между два съседни (по околовръстния път) квартали на Габрово, ще му се наложи да премине отново през центъра на града, като замърсява и разрушава асфалтовата настилка.“

В отговор до Стефанов от 5.7.2019 г. областният управител на Габрово Невена Петкова заявява, че писмото му е обсъдено на заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата и нейното решение е, че „остава без последствия отвореното писмо на г-н Светлозар Стефанов, тъй като Областен управител на област Габрово и местните власти не са компетентните институции по поставения въпрос“.

В отговор до Стефанов от 22.08.2019 г. от Агенция Пътна инфраструктура заявяват, че „границите на населените места се определят от съответната община“, а посочените в писмото му републикански пътища „попадат извън  урбанизираната територия на град Габрово съгласно общия устройствен план на община Габрово“. В тази връзка искането на Стефанов за „отпадане на изискването за заплащане на винетна такса по всички околовръстни и обходни пътища на град Габрово е неоснователно“, пишат от АПИ.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.