Христос воскресе

Великден е! Христос Воскресе, габровци!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Христос воскресе
Възкресение Христово. Изображение: Българска Патриаршия

Христос Воскресе, габровци! Днес празнуваме Великден, Възкресението на Божия син Исус Христос. Това е най-големият и тържествен празник за православните християни, празник на празниците.

На Великден старите габровци ходели рано на църква, където се изпълнявала църковна служба и след Великденския пост се вземало причастие. Отговявало се с козунаци и други блажни ястия и боядисани Великденски яйца. Младите семейства посещавали кръстника и родителите си. Носели се червени яйца, печена кокошка, кравай, бъклица с вино.

По стар обичай на Великден се даряват боядисани яйца, чукали се за здраве с яйцата и гадаели – този, чието яйце излезе най-здраво, ще бъде най-здрав през годината.

В Габровско на празника се играело и Великденско хоро.

Датата на Възкресение Христово се определя всяка година съобразно лунния календар. Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

При обявяването на Възкресението в храма, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си.

Великден се празнува в продължение на три дни. Православните българи се поздравяват с „Христос воскресе“ („Христос възкръсна“), а отговорът е „Воистина воскресе“ („В името на истината/За истината възкръсна“). С „Христос Воскресе“ ще се поздравяваме в следващите 40 дни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.