Ваксини срещу COVID-19 за деца ще се поставят в 5 центъра в област Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ваксини на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19  за деца между 5 и 11 години ще се поставят в пет имунизационни пункта в област Габрово, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Центровете са в Габрово, Севлиево и Трявна, уточняват от РЗИ Габрово.

Ваксината на Pfizer/BioNTech е педиатрична, с променен състав на съдържанието на антиген – дозата съдържа 3 пъти по-малко микрограма от активното вещество. Изследванията, които са направени от Европейската агенция по лекарствата, показват, че при трикратно по-малко съдържание ваксината дава същия ефект, както тази за възрастни.

Какво трябва да направят родителите, които желаят да се постави ваксина на децата им?

Родителите трябва предварително да се свържат с избрания от тях пункт за уточняване на ден и час, с цел намаляване на неприложените дози. Тази ваксина е във флакони по 10 дози за разлика от тази при възрастните, която е по 6 дози.

След извършен медицински преглед медицински специалист ще приложи педиатричната ваксина и ще я впише в регистъра за ваксинация. Впоследствие на детето може да бъде издаден цифров COVID сертификат.

На място в пунктовете родителите ще получат консултация, както и ще им бъде предоставена информация, включително за очаквани нежелани реакции. Към този момент съобщените нежелани реакции при деца са абсолютно същите, както при ваксините за възрастни – най-често срещани са болка и зачервяване на мястото на приложение, мускулни болки, лека температура.

Кои са имунизационните пунктове?

Временните имунизационни пунктове, в които ще се поставят ваксини срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 г. в област Габрово са следните:

МБАЛ „ Д-р Тота Венкова“, адрес гр. Габрово, ул. „Д-р Илиев детския“ № 1, тел. 0888 56550
ДКЦ -1 Габрово ЕООД , адрес: гр. Габрово, бул. „Трети март „ №3 , тел. 0889361036
МБАЛ „ Иван Рилски“, адрес гр. Габрово, бул. „Трети март „ №9 , тел. 066/990090
ГППМП „ АКТАМЕД“ ООД , адрес: гр. Севлиево, ул. „Стефан Пешев“ № 147 , тел. 0893028500
МЦ „ Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД , адрес гр. Трявна , ул. „ Ляско дял „ № 1, тел. 0899941425


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.