Бъдещност за Габрово

Хора на действието се обединяват в „Бъдещност за Габрово“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Бъдещност за Габрово
Бъдещност за Габрово

Хора на действието се обединяват в „Бъдещност за Габрово“ – това обяви създателят на общността Момчил Цонев. Сред основните цели на обединението е работата във всички направления, от които зависи развитието на един жив организъм като града – предприемачеството, образованието, градската среда, изкуствата и културата, стратегическото градско развитие.

По думите на Момчил Цонев градът функционира ефективно и се развива само при доброто взаимодействие на общество, власти, общественици и предприемачи (бизнес). Ако някой от тези „органи“ на живия организъм град не функционира правилно, боледува целият организъм. Според него съществуват слаби места на всички нива от общия градски организъм – и лечението не е в традиционното мрънкане, а в труда и постоянството за постигане на общото благо.

Името Бъдещност идва от периода на Българския Манчестър – това е името на текстилната фабрика, създадена от Илия Илиев през 1909 г. на брега на река Янтра, в полите на Балкана, родил и самото Габрово.

Може да изпращате вашите предложения, коментари, идеи, въпроси до „Бъдещност за Габрово“ на електронната поща info@budeshtnost.org! Габрово Daily също става част от идеята на „Бъдещност за Габрово“ и ще популяризира всички добри инициативи за развитието на града!

Публикуваме обявлението за създаването на „Бъдещност за Габрово“:

Време е за труд и постоянство, за да има бъдеще за Габрово. Промяната винаги е идвала отгоре надолу. Време е за обединение на новаторите и хората на действието срещу апатията, злобата, бездуховността и обречеността на смърт.

Общество без дух и предприемчивост е обречено да умре – със или без демографска криза. Не трябва да позволяваме Габрово и духът на габровци да се стопят, да изчезнат много преди един предполагаем фатален край на демографската криза – не от физическо изчезване, а от духовно и културно. Общество без култура, предприемачество и образование, завладяно от низки страсти, слухове, арогантност, неинтелигентност и омраза, е обречено да бъде превзето и претопено – или от по-умните и интелигентните, или от най-арогантните и глупавите.

Успехът на Габрово винаги е бил създаван от силни личности, не от масите или от държавата. Личностите са ключът към успеха – Васил Априлов създава революцията в българското образование през Възраждането, Иван К. Калпазанов ражда индустриалното чудо на Българския Манчестър след Освобождението, Пенчо Семов е символ на социалната грижа и дарителството от бизнеса към обществото.

И всички силни личности и новатори в Габрово са се сблъсквали по пътя си с омраза, неразбиране, интриги, противопоставяне. Дори Априлов и Калпазанов! Единствената успешна реакция и път е обединението на хората на делата срещу хората на думите. Дела трябват, а не думи – казва Апостола на свободата Васил Левски. Нужно е да се създаде едно общество на хората на делата, едно общество, което взаимно, задружно, обединено да работи и с делата си да напредва. Едно общество за Габрово и срещу празнодумците. Едно общество за съграждане с дела, а не за разграждане с празни думи. Едно общество за Бъдещност.

Време е за Бъдещност за Габрово. За да го бъде, да съществува Габрово. За да има бъдеще Габрово.

Градът е жив организъм, който функционира ефективно и се развива, само при доброто взаимодействие на общество, власти, общественици и предприемачи (бизнес). Ако някой от тези „органи“ на живия организъм град не функционира правилно, боледува целият организъм.

Габрово ще има бъдещност, ако хармонично, заедно се развиват предприемачеството, образованието, градската среда, изкуствата и културата. „Бъдещност за Габрово“ е движение, което осъзнава необходимостта от общи усилия във всички тези направления и мислене глобално, за целия градски организъм, а не само за отделни негови функции.

Бъдещност е една от хубавите габровски думи. Това е името на текстилната фабрика, създадена от Илия Илиев през 1909 г. на брега на река Янтра, в полите на Балкана, родил и самото Габрово. Всъщност, търговско дружество с името „Бъдещност“ има в Габрово още през 1871 г. , а негов „съкровищник“ е родоначалникът на габровската индустрия Иван К. Калпазанов.

Люлката на новобългарското образование. Българският Манчестър. Това е историята. А настоящето е наше. Какво ще пише за Габрово от началото на ХХІ век, зависи от нас. Светът се променя, светът преживява трудности, България и Габрово също. Ако перифразирам Кенеди, бих добавил – Не питайте какво Габрово може да направи за вас, а се запитайте какво вие можете да направите за Габрово. При цялото величие на приноса си за Габрово, Априлов скромно казва: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщи“. Толкова „немогъщо“ дело като Априловото да направим днес, стига ни. По-хубаво нека направят следващите.

„Бъдещност за Габрово“ се появява, защото е крайно време да се противодейства на следните проблеми:

  • Апатията, злобата, бездуховността.
  • Демографската криза.
  • Неправилното функциониране на отделни елементи от общия организъм на града – общество, власти, общественици и предприемачи (бизнес).

„Бъдещност за Габрово“ е и вярва във:

  • Обединение на новаторите срещу апатията, злобата, бездуховността и обречеността на смърт.
  • Общество без дух и предприемчивост е обречено да умре – със или без демографска криза
  • Промяната винаги се случва отгоре надолу, от личностите към обществото.
  • Успехът на Габрово винаги е бил създаван от силни личности, не от масите или от държавата.
  • Общество на хората на делата срещу празнодумците. Обединение за съграждане с дела, а не за разграждане с думи, омраза, неразбиране, интриги, противопоставяне.
  • Градът е жив организъм, който функционира ефективно и се развива, само при доброто взаимодействие на общество, власти, общественици и предприемачи (бизнес).
  • Габрово ще има бъдещност, ако хармонично, заедно се развиват предприемачеството, образованието, градската среда, изкуствата и културата.

В „Бъдещност за Габрово“ са добре дошли хора, които са се доказали с действията си. Не са добре дошли хората, които мрънкат, критикуват, дават съвети, но с нищо не могат да докажат, че са били изобщо някога полезни на обществото или са направили нещо градивно. Не са добре дошли и хората на „Ще“-то – тези, които постоянно говорят какво ЩЕ направят, но отново с нищо не могат да покажат какво досега са направили.

Момчил Цонев

Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г., отличен за културния му принос към Габрово. Създател и главен редактор на онлайн медията Габрово Daily, портала Gabrovo.net и бизнес портала biz.gabrovo.net. Създател на първия Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, най-популярния клип за Габрово „Щастливо Габрово“. Автор е на 4 книги за града – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”.  Завършил е Националната Априловска гимназия. Бакалавър по журналистика и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Докторант по онлайн журналистика в Софийския университет. Носител на наградата на Община Габрово „Златен Хирон“ за принос в развитието на града (2004).


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.