Бъдещност за Габрово

„Бъдещност за Габрово“: Независимостта е вътрешно състояние на духа, готови ли сте за промяна?

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Бъдещност за Габрово
Бъдещност за Габрово

На 22 септември 2018 г. отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на Царство България. От васално княжество на Османската империя три десетилетия след Освобождението, България става напълно независима от империята на султана, получава правото да бъде царство, а нейният владетел да се титулува цар като средновековните български владетели. Пет века след последния български цар.

110 години след Независимостта ние, днешните габровци, трябва да знаем, че независимостта първо се ражда като състояние на духа, а след това се проявява и навън. Затова днес трябва да си припомним една история отпреди 110 години, случила се в Габрово.

Габрово е първият град, посетен от цар Фердинанд след тържественото провъзгласяване на историческия акт в старопрестолнината Търново. В 9 часа вечерта на 23 септември той пристига в града ни, приветстван в Беровата текстилна фабрика, след което получава гостоприемство и в дома на нейния собственик, известния габровски индустриалец Иван Хаджиберов.

Ваше Величество, Вие сте цар на България, а аз съм цар на електричеството. Добре дошли в български дом” – заявява на цар Фердинанд през 1908 г. Хаджиберов, който две години преди това построява в Габрово първата у нас водноелектрическа централа за промишлени нужди. ВЕЦ-ът на Хаджиберов е и първата в България, построена изцяло с български капитали.

Несвободен по дух човек не може да заяви, че е цар пред самия цар на България Фердинанд. Само свободен по дух човек с достойнство и усещане за собствената си мисия в живота може да застане гордо и да направи това, което смята за свое призвание в живота си.

Днес повече от всякога се нуждаем не от външна, а от вътрешна духовна независимост. Който е свободен вътрешно, нека се присъедини към нас, за да имаме Бъдещност за Габрово. Пишете ни на електронната поща info@budeshtnost.org!

КАКВО Е ОБЕДИНЕНИЕТО „БЪДЕЩНОСТ ЗА ГАБРОВО“, МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Момчил Цонев, създател на „Бъдещност за Габрово“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.