Аптеки от област Габрово в подкрепа на националния протест на аптеките © РФК Габрово

Аптеки в област Габрово подкрепят националния протест на фармацевтите

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Аптеки от област Габрово в подкрепа на националния протест на аптеките © РФК Габрово
Аптеки от област Габрово в подкрепа на националния протест на аптеките © РФК Габрово

Над 27 аптеки от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна подкрепят своите колеги фармацевти в цялата страна и се включват в националния протест днес. Това представлява половината от всички аптеки в областта, които са 60. Част от аптеките са затворени, а другите продължават да работят, но аптекарите са с жълти жилетки в знак на протест, заявиха от Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Габрово.

661 са затворените аптеки в цялата страна към 14:00 ч. този следобед, съобщи за Габрово Daily Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. „Протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, заявява Вълев пред БНР.

Протестът на аптекарите е заради четири големи промени, които налагат инвестиции, посочват от bTV – европейска система срещу фалшивите лекарства; национална система, която ще следи количествата; електронна рецепта и нови изисквания за свързаност на програмите за продажби и касовите апарати с НАП. Аптекарите искат финансова подкрепа за въвеждането на системите чрез европейски програми, държавен фонд или чрез Българската банка за развитие.

„Ние твърдим,че тези системи трябва да съществуват, трябва да ги има, но твърдим, че те трябва да бъдат планирани, съгласувани, а не както е в момента – всяка една сама за себе си и всеки път ние да пренастройваме хардуери, софтуери и да плащаме пари“, заявява пред bTV Вълев от Националната аптечна камара.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.