Антоновден

Антоновден е

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

АнтоновденНа 17 януари честваме Антоновден. Именици са Антон, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Донна, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Според народната традиция в Габрово Антоновден се празнува за предпазване от болести. Не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка.

Българската православна църква почита паметта на свети Антоний Велики. Той се родил около 251 г. в Среден Египет. Бил дете на заможни и благочестиви родители. Когато родителите му починали и той наследил богатството им, св. Антоний раздал своето имущество и се отдал на подвижнически живот. Отначало той се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница. Хранел се само с хляб и вода, борел се със изкушенията на светските видения за наслада. В пълно усамотение светецът прекарал повече от 20 години.

Св. Антоний се прочул с дара на чудотворството, прозорливостта и лечителството. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове.

През 306 г. св. Антоний започнал да събира съподвижници, желаещи да се посветят на монашеството. Живеел в Писпир, на 30 км от р. Нил и често посещавал учениците си в манастира, който сам основал.

Светецът живял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Почувствувал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят хората мястото на неговия гроб. Св. Антоний починал на 17 януари 356 година.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.