5 октомври – Международен ден на учителя

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Фрагмент от паметника на Васил Априлов пред Национална Априловска гимназия
Фрагмент от паметника на Васил Априлов пред Национална Априловска гимназия

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. В историческото развитие на Габрово учителите и училищното дело са имали изключително важно значение, не само в регионален, но в национален план. Габрово е люлката на новобългарското образование, защото тук през 1835 г. благодарение на благодетелите Васил Априлов и Н. Ст. Палаузов се открива първото новобългарско светско училище – Габровското училище, чийто наследник днес е Националната Априловска гимназия (виж повече в Онлайн енциклопедия Габрово тук). В Габрово се намира и единственият у нас Национален музей на образованието (виж повече в Онлайн енциклопедия Габрово тук).

По повод празника временно изпълняващият длъжността кмет на Габрово инж. Нела Рачевиц отправи поздравление:

Уважаеми учители,

Днес честваме Международния ден на учителя. Днес ни връхлитат училищните спомени за любимия учител, за първите успехи и трудностите, които сме преодолели заедно като съученици и като ученици, подкрепяни от своите учители ден подир ден.

Независимо превратностите на времето, в което живеем, едно нещо остава винаги неизменно в съзнанието на българина – любовта към знанието и образованието, благодарността и почитта към учителя, който ни ги е дарил. Знанието е дар, постигнат чрез усилията на учителите и мотивацията на учениците. То е безкраен процес, в който двете страни участват равностойно като партньори, обменяйки опит и умения.

Благодарение на Вас и знанията, които вдъхвате на децата ни, а преди това на самите нас, поемаме по пътя в живота си и се реализираме като успешни личности.

Позволете ми на този ден от името на всички бивши и настоящи ученици да Ви изкажем нашата признателност, любов и смиреност пред мисията да ни превеждате от територията на незнанието в безкрайната шир на познанието.

Честит празник!

инж. Нела Рачевиц

ВрИД кмет на община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.