Национална Априловска гимназия - Габрово

ДНЕС: честваме 184 години от първото новобългарско светско училище – Априловото в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национална Априловска гимназия - Габрово
Национална Априловска гимназия в Габрово

Първото новобългарско светско училище, създадено в Габрово през 1835 г., чества своята 184-та годишнина. Исторически, училището е открито на 2 януари, но се празнува на датата по нов стил – 14 януари. Днес празнични събития организират в Националната Априловска гимназия и в Националния музей на образованието.

Националната Априловска гимназия ще отбележи годишнината с тържествен ритуал пред паметника на своя патрон Васил Априлов. (ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА)

Национален музей на образованието организира Ден на отворените врати „Старото школо разказва” за Деня на Априлов. (ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА)

Повече за историята на Националната Априловска гимназия четете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki.com ТУК.

Любопитни исторически спомени за училището може да прочетете в нашата статия: 2 януари 1835 г. – открито е Габровското Априлово училище.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.