Технически университет - Габрово

Община Габрово е против лишаването на Технически университет от автономия

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Бъдещо окрупняване на висшите училища в страната, което би лишило Габрово от автономен Технически университет, ще бъде щета за града и региона, коментира кметът на Габрово Таня Христова.

Таня Христова е изпратила до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков позицията на Община Габрово по темата. По думите й сливане на специализираните висши учебни заведения в мегаструктура ще централизира образователния процес, ще пренасочи студентите към столицата и ще прекъсне връзката с бизнеса по места, особено в случаите, където има силно концентриране на промишленост, както в нашия град. Това ще се отрази директно върху развитието на местната икономика и ще доведе до социален дисбаланс.

Припомняме, че в началото на февруари се появиха медийни публикации, че Министерство на образованието подготвя окрупняване на университетите у нас. Според публикациите ТУ Габрово би трябвало да стане част от национален технически университет, който ще включва сегашните технически университет в София, Варна, Габрово и Русенския университет. На 3 февруари от МОН отговориха, че министерството обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми, но обсъжданите варианти нямат нищо общо с тиражираната в медиите информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16. Официалната позиция на МОН ще бъде представена пред Съвета на ректорите на 22 февруари т. г.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.