ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Габрово

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ организира Национално онлайн състезание по информатика

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Изображение: Община Габрово

Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово организира на 11 май 2019 г. Национално онлайн състезание по информатика „Д-р Младен Манев“. За участие в него са поканени всички ученици от страната, класирани на Областния кръг на Националната олимпиада по информатика през тази година, споделят от ПМГ.

Онлайн състезанието носи името на д-р Младен Манев – преподавател с дългогодишен принос в подготовката на състезатели по информатика. През годините той е автор на задачи за националните състезания, както и един от ръководителите на националните отбори, които представят България на Международната и Балканската олимпиада по информатика. Той започва преподавателската си дейност в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ като учител по математика и информатика, след което продължава като преподавател в Технически университет – Габрово, където публикува множество научни статии и защитава докторантура. През годините не прекъсна връзката си с гимназията и ръководи извънкласни школи по информатика и компютърна математика за талантливи ученици. Класираните ученици на националния кръг на олимпиадата по информатика са започнали обучението си с него. Затова решихме в знак на почит към неговата памет състезанието да носи името му – уточняват от гимназията.

Онлайн състезанието е инициирано от възпитаниците на ПМГ – Добрин Башев от 10а клас и Пламен Динев от 11а клас. Те имат поредица от отличия на национално и международно ниво. Двамата завоюваха правото си в конкуренция с над 3000 участници от целия свят да бъдат поканени за финалния кръг на олимпиадата в Русия, където премериха сили с над 400 информатици от седем държави. Добрин Башев е носител на бронзови медали от Международния есенен турнир по информатика и Международния мастърс турнир в Румъния.

С голяма радост и удоволствие Добрин Башев и Пламен Динев създават задачите за Националното онлайн състезание и с помощта на техниката в гимназията осигуряват поддръжката на онлайн състезанието, която е много сложна – изисква администриране на мрежи и система за провеждане. Пламен се занимава предимно с техническото осигуряване, а Добрин създава задачите.

Инициативата за създаване на Националното онлайн състезание по информатика е не само смислена, но и авангардна. Тя ще обедини интелектуалните усилия на деца от цялата страна. Добрин и Пламен правят неща, които могат да бъдат направени от професори.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.