Научна сесия в Технически университет Габрово

Студентска научна сесия в ТУ Габрово събра над 120 български и чуждестранни студенти

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Научна сесия в Технически университет Габрово
Научна сесия в Технически университет Габрово © Европейски информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата

Над 120 български и чуждестранни студенти участваха в Студентска научна сесия в Технически университет Габрово, която се проведе на 20 октомври 2017 г., съобщават от Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата. Свои научни разработки представиха бъдещи инженери, икономисти, педагози от Техническия университет в Габрово, Техническия колеж в Ловеч, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Университета по национално и световно стопанство, Нов български университет – София, Лесотехническия университет – София.

За втора година в сесията има и международно участие – този път от Университета Константин Бранкуси – Румъния.

Новост тази година е участието като гости на ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ в Габрово. Това е част от инициативата за по-тясно сътрудничество между средното и висше образование в региона.

Темите – електроника, машиностроене, стопански науки

В три направления – „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки“ – участниците изнесоха 94 доклада. Темите на по-голяма част от докладите са насочени към решаване на практически проблеми в съответното направление, широко застъпени са алтернативни източници на енергия, проблеми на комуникацията, съвременни технологии в машиностроенето и металознанието. За първа година в секцията за Стопански науки има много доклади, посветени на финансите и проблемите на публичната администрация. Ученичките Габриела Кунчева и Десислава Гаврилова с ръководител Пенка Пенева представиха опита си от участие в ученическата компания на гимназията.

Студентската научна сесия  беше открита от председателя на организационния комитет и зам.-ректор на ТУ Габрово доц. д-р Илия Железаров. Преди старта на деловата работа участниците бяха приветствани и от Галина Михнева – ръководител на „Европа директно“ Габрово. Както всяка година, комисиите имаха нелеката задача да определят победителите в трите секции.

Кои са победителите в научната сесия?

За девета поредна година Европейски център „Европа директно” към Габровска търговско-промишлена палата е съорганизатор на сесията и осигури наградите на победителите – ваучер на стойност 120 лв.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“  беше класиран докладът „Разработване на програмируем музикален фонтан“, разработен от инж. Емил Енчев. Наградата в направление „Машиностроене и уредостроене“ отиде в Преслава Садинова от Лесотехническия университет, а в областта на стопанските науки – в колектив от Шуменския университет.

Даниел Греку от Румъния е носител  на специалната награда на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата за доклад на европейска тематика.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.