Ученици от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в НМО за Седмица на кариерното ориентиране

Седмица на кариерното ориентиране: габровски ученици посетиха Националния музей на образованието

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ученици от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в НМО за Седмица на кариерното ориентиране
Ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в НМО за Седмица на кариерното ориентиране © НМО

Национален музей на образованието стана част от седмица на кариерното ориентиране на учениците в област Габрово под наслов „Дойдох. Видях. Избрах!“ от 13 до 17 ноември, съобщават от музея. Музеят е един от първите 15 партньори-домакини, които в продължение на пет дни приемаха групи ученици от IX и X клас, за да ги запознаят с различни професии в реална работна среда.

Преди провеждането на инициативата е направено предварително проучване през октомври сред IX и X класове във всички училища в Габрово и  835 ученика са отбелязали в кое направление имат желание да се развиват и кое  реално работно място искат да посетят и опознаят.

Посещенията на учениците в НМО се проведоха на принципа на индивидуалния и диференциран подход съобразно профила на гостуващото училище – общообразователно или професионално.

Какви професии си избраха учениците – от екскурзовод до директор

Групата от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”, където има специалности  „Екскурзоводство” и „Туристическа анимация”, беше запозната приоритетно с работата на  екскурзовод-аниматорите в музея. Учениците от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” – с длъжностите, които покриват дейностите в направление „Информационно осигуряване, комуникации и мултимедийно студио” (Мултимедиен специалист, Графичен дизайнер, Връзки с общественността, дейността на уредниците, свързана с дигитализацията на фондовете).

За участниците в Седмицата на кариерното ориентиране, които са  с хуманитарен профил (СУ „Райчо Каролев”, СУ „Отец Паисий”, Национална Априловска гимназия), акцентът беше насочен предимно към длъжностите Музеен педагог, Уредник, Екскурзовод.

Участниците в „Дойдох. Видях. Избрах!“ попълниха анкетни карти за обратна връзка. Учениците са „избрали“ в анкетата въвеждането на новите технологии във фондовата и експозиционната дейност и работата с публика. Над 70% от анкетираните избраха професии, свързани с направление „Информационно осигуряване, комуникации и мултимедийно студио”. На второ място са предпочитанията, свързани със събирателската и научноизследователска дейност (уредници) и на трето (с незначителна разлика от второто място) – работата на екскурзовод-аниматорите и музейния педагог. Умението да ръководи екип, който пази съкровище от близо 200 000 единици, привлече ученичка от природонаучен профил и тя избра длъжността Директор.

15 организации се включиха в Седмицата на кариерното ориентиране

Седмицата на кариерното ориентиране се организира от Областна администрация – Габрово, съвместно с Регионално управление на образованието и Център за кариерно ориентиране в Габрово. В първия етап на инициативата, която ще продължи и в други общини на областта, участваха 15 фирми, организации, културни институции, здравни заведения и други. Резултатите от Седмицата ще бъдат представени и на 22 ноември в Брюксел по време на втора Европейска седмица на професионалните умения, организирана от Европейската комисия.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.