Габровските ученици с едни от най-високите резултати на матурите в страната

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровските зрелостници са постигнали едни от най-високите резултати в страната на три от зрелостните изпити (матури) – задължителният по български език и литература и избираемите по математика и английски език. Данните са обобщени от Института за пазарна икономика (ИПИ).

На задължителния зрелостен изпит по български език и литература сред по-големите общини води Столична (4,63), следвана от Смолян (4,61) и Габрово (4,59).

И тази година зрелостният изпит по математика е сред по-рядко избираните.  За сметка на това резултатите са чувствително по-високи от тези по български език и литература. Сред областните градове лидер тази година е Габрово с много добър 5,32, а близък резултат има Бургас – много добър 5,27. По-назад остават Варна (много добър 5,09) и столицата (много добър 4,91).

Зрелостният изпит по английски език е доста по-популярен. Сред по-големите общини тук лидер е наложилата се като център на качественото училищно образование Смолян (много добър 5,43), следвана от Габрово (много добър 5,41) и Русе (много добър 5,39). Общото впечатление от средните оценки на зрелостния изпит по английски език е, че учениците се справят по-добре с него, отколкото с тези по български език и математика.

Тъй като Министерството на образованието не публикува официални данни за резултатите от матурите на ниво община, ИПИ ги изчислява на база на публикуваните от МОН отворени данни на ниво училище, претегляйки с броя явили се ученици в отделните учебни заведения. Точността на изчисленията се проверява с по-нататъшно агрегиране и претегляне на ниво област и сравнението им с официалните данни на това равнище.

„Зрелостните изпити са само един – при това далеч не най-добрият – индикатор за знанията и уменията на учениците в регионите на страната. Те обаче могат да служат за първоначален ориентир за качеството на бъдещата работна сила и специализацията на един или друг район в областта на индустрията или услугите“, посочват от Института за пазарна икономика.

Пълния текст на публикацията на ИПИ може да прочетете на техния сайт тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.