Национална Априловска гимназия - Габрово

Национална Априловска гимназия празнува днес 183 години Габровско училище (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национална Априловска гимназия - Габрово
Национална Априловска гимназия в Габрово

Тържествен ритуал пред паметника на Васил Априлов днес, 12 януари 2018,  в 12 часа ще отбележи 183 години от откриването на първото новобългарско училище – Габровското. Възпитаниците на Национална Априловска гимназия ще отбележат своя патронен празник, който тази година се пада в неделя, 14 януари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

2 януари 1835 г. – открито е Габровското Априлово училище

Празникът ще започне с организираната за осма поредна година игра „Шифърът на Априлов”. В тази интелектуална семиотична задача участват 5 отбора, с по един представител от всеки клас, които преминават през няколко степени на трудност, за да достигнат до шифъра на Васил Априлов и ключа към неговите послания и завети.

Най-новите ученици, осмокласниците, ще направят историческа разходка в миналото на своето училище – от взаимоучителната метода до съвременното учебно дело.

В 12:30 ч. ще бъде открита изложбата „Българската литературна класика – знание за всички“ на Института по литература към Българската академия на науките. Събитието ще се състои на 12 януари в 12.30 часа в новото крило на гимназията. Изложбата ще бъде представена от гл. ас. д-р Иван Христов, един от авторите на изложбата и възпитаник на НАГ. Представени са 13 български литературни класици. Входът е свободен не само за ученици, но и за граждани.

В 13.30 часа областният управител на Габрово Невена Петкова ще се срещне и разговаря с ученици от НАГ. Тя е бивш възпитаник на Априловската гимназия.

За по-големите класове следобедът ще премине в кинозалата на Националния музей на образованието с филм за Благодетеля и лекция за тържественото пренасяне костите на Васил Априлов от Галац и тяхното препогребване в двора на гимназията на 4 октомври 1897 г.

По информация от СИП Журналистика, 11а, НАГ


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.