НАГ - Габрово в конкурса "Емблематичните сгради на България"

Националната Априловска гимназия се състезава за „Емблематична сграда на България за 2014 г.”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

НАГ - Габрово в конкурса "Емблематичните сгради на България"До 30 ноември 2014 г. всеки габровец може да подкрепи Националната Априловска гимназия, като гласува в онлайн инициативата „Емблематичните сгради на България“. Сградата на първото новобългарско училище у нас е и единствената габровска сграда, включена в конкурса. Гласуването става на следния линк.

Научете повече за историята и настоящето на Националната Априловска гимназия от Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Инициативата цели да популяризира значимите реновирани или реставрирани през последните години обекти, неизменна част от културно-историческото наследство на България, споделят организаторите от Аlpha Bank и конкурс „Сграда на годината”, организиран от Градът Медиа Груп.

Сайтът на конкурса „Емблематичните сгради на България” представя 12 реставрирани или реновирани сгради-паметници на културата у нас. В него може да се разгледа интерактивно 360° видео на всяка сграда и да се прочетат интересни факти. Сградата, която събере най-много гласове, ще стане „Емблематична сграда на България за 2014 година”.

Освен сайт, организаторите са създали и мобилно приложение „Емблематичните сгради“, което може да се изтегли от Google play за Android и от Apple Store за iPhone.

Ето какво разказва сайтът „Емблематичните сгради“ за Националната Априловска гимназия:

В трудните векове на Османското робство, един от българските духовни центрове е малкият планински град Габрово. Разположен в полите на Стара планина, той се превръща в люлка на българското светско образование. Oткрива се Първото българско светско училище. Годината е 1835, а aмбициозният проект се осъществява с даренията на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. Създават се първите учебници, помагала и пособия, по чийто образец по-късно се разработват всички учебни материали в училищата в другите градове.

С годините Габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

През 1840 г. с дарените от Априлов и Палаузов книги там се създава и първата училищна библиотека в България.

От 1889 г. гимназията приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича “Априловска гимназия”. Гимназията става смесена на 6 септември 1916, така че вече и момичета могат да получат образование.

От 1992 г. тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”.

Сградата на старото училище се запазва, но към нея са пристроени нови модерни училищни корпуси.

Повече за сградата можете да научите на www.nag-school.org


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.