Подкрепи Национална Априловска гимназия за емблематична сграда на България

НАГ на второ място във временното класиране за „Емблематична сграда на България“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепи Национална Априловска гимназия за емблематична сграда на БългарияНационалната Априловска гимназия достигна второ място във временното класиране в конкурса „Емблематичните сгради на България“ с 1365 гласа. На първо място към момента с 1473 гласа е Театрален комплекс “Доходно здание” в Русе.

До 30 ноември 2014 г. всеки габровец може да подкрепи Националната Априловска гимназия, като гласува на следния линк. Габрово Daily напомня, че дори да сте гласували вече за НАГ, може да продължите да давате своя глас всеки ден по веднъж до 30 ноември. Сградата на първото новобългарско училище у нас е и единствената габровска сграда, включена в конкурса. Априловото училище чества и своята 180-та годишнина през 2015 г.

Научете повече за историята и настоящето на Националната Априловска гимназия от Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Facebook страницата „Габрово – живият град“ създаде специално събитие за участието на НАГ в конкурса „Подкрепи Национална Априловска гимназия за емблематична сграда на България„, към което може да се присъедините и да поканите своите приятели габровци.

Ето какво разказва сайтът „Емблематичните сгради“ за Националната Априловска гимназия:

В трудните векове на Османското робство, един от българските духовни центрове е малкият планински град Габрово. Разположен в полите на Стара планина, той се превръща в люлка на българското светско образование. Oткрива се Първото българско светско училище. Годината е 1835, а aмбициозният проект се осъществява с даренията на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. Създават се първите учебници, помагала и пособия, по чийто образец по-късно се разработват всички учебни материали в училищата в другите градове.

С годините Габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

През 1840 г. с дарените от Априлов и Палаузов книги там се създава и първата училищна библиотека в България.

От 1889 г. гимназията приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича “Априловска гимназия”. Гимназията става смесена на 6 септември 1916, така че вече и момичета могат да получат образование.

От 1992 г. тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”.

Сградата на старото училище се запазва, но към нея са пристроени нови модерни училищни корпуси.

Повече за сградата можете да научите на www.nag-school.org


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.