Габровчетата в ДГ „Мечо Пух“ ще се обучават по метода на Мария Монтесори

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изображение: Община Габрово

Обучение по метода на Мария Монтесори ще бъде въведено в габровската детска градина „Мечо Пух“, съобщават от Община Габрово. Основната идея на метода на Мария Монтесори е в стимулирането на детето към саморазвитие. Девизът на педагогиката на Монтесори е: Помогни ми да се справя сам!”. През учебната 2017/2018 г. методът ще се приложи на практика в две групи.

Партньор на Община Габрово е Факултетът по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“

Община Габрово и  Факултетът по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“ инициираха съвместен проект за създаване на общинска Монтесори детска градина в град Габрово.

Във връзка с проекта ръководството на факултета създаде допълнителен модул към сегашната следдипломна квалификация „Монтесори философия в съвременното общество“, с цел по-задълбочена подготовка на учителите от ДГ „Мечо Пух“ за прилагане на Монтесори метода.

Проектът се осъществява с подкрепата на Монтесори обучителен център за иновативни учители Casa dei Bambini и Монтесори детска градина „Къща на децата“ в гр. София – първата международно акредитирана детска градина в България.

Методът Монтесори или как да отгледаме удивително дете

Всеки родител мечтае детето му да развие своя потенциал, като същевременно се забавлява и расте спокойно и уверено в собствените си способности. В съвременната система на обучение и възпитание има редица методи, чрез които това може да бъде постигнато. Но има един по-нестандартен, който се отличава от останалите – методът Монтесори.

Създателят на този интересен метод е д-р Мария Монтесори – първата жена-лекар в Италия и световноизвестна педагожка. Тя развива своята система въз основа на научни наблюдения на деца от раждането до юношеска възраст.

Чрез Монтесори обучение детето израства със самосъзнанието, че може да се справи с всичко, което развива самочувствието му и увереността му, които са важни за развитието му като пълноценна личност.

Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на всяко едно дете. Задачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал, да го подкрепи самостоятелно да изучава света.

Главното във философията на Монтесори е детето. В специална създадена подкрепяща среда то усъвършенства своите моторни и сензорни умения и придобива знания на базата на собствения опит. Идеите, подходите и практиките, описани и прилагани от Мария Монтесори, не са нови за педагогическата теория и практика, но не са често прилагани в ежедневието и образователно-възпитателния процес в детските градини и училища. Педагогът има важната задача да наблюдава нуждите и интересите на детето, както и да създава и поддържа подкрепяща среда, в която то да може да се развива, така че да разгъне пълния си потенциал. Задачата на учителя е не да говори, а да подготви и приготви поредица от мотивиращи детето дейности свързани с културата, в специална среда, създадена за децата.

Град Габрово е известен с изграждането на първото светско училище в България и подкрепата си за създаване на качествено образование.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.