Детските градини и ясли отварят – от 26 май в Габрово, от 1 юни в Севлиево, Трявна и Дряново

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

От днес, 26 май, детските градини и ясли в Габрово работят отново. Извършена е необходимата подготовка на дворните им пространства – по отношение на косене и обеззаразяване, а директорите им ще създадат нужната организация за достъп до базите и задължителното измерване на температурата на децата, както Габрово Daily вече писа.

В другите три града от област Габрово – Севлиево, Трявна и Дряново – детските градини и ясли ще отворят за посещение от деца от 1 юни 2020 г.

От Община Севлиево информират, че посещението в градински и яслени групи е допустимо само за деца, които са записани в съответната детска градина през учебната 2019-2020 год., по желание на родителите с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина, за което подписват декларация по образец еднократно при подновяване на посещението на детска градина от детето.

В Дряново са направили допитване до родителите – над 80% от тях ще пуснат децата си в яслата, а от родителите в градината 52% заявяват такава готовност. Всеки от тях ще трябва да попълни и декларация, за да удостовери това желание. Ще бъдат спазени всички указания на Министерството на здравеопазването – дезинфекция, филтър, лични предпазни средства, различни входове за всяка група и пр. Подготвят се и дворовете, където ще се прекарва възможно най-много време – на чист въздух и слънце.

На 1 юни отварят детските градини в община Трявна – ДГ „Калина, ДГ „Светлина“ в град Трявна и ДГ „8-ми март“ в град Плачковци. Директорите ще организират дейността според противоепидемичните изисквания, чрез прилагане на всички необходими мерки за дезинфекция.

От Община Трявна обаче препоръчват децата да си останат вкъщи, ако това е възможно. Преценка на родителите е дали децата им да посещават детски градини. Тяхното съгласие ще се удостоверява чрез подписване на декларация, която може да бъде изтеглена от ТУК или да бъде получена на входа на съответната детска градина.

В детските градини ще бъдат допускани единствено здрави деца. Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинско лице. Ако детето е с температура или грипоподобни симптоми, то няма да бъде приемано в детската градина. За деца с хронични заболявания или специални образователни потребности е необходима предварителна консултация с личния лекар.

Предвижда се през по-голямата част от деня децата да бъдат навън, в случай че метеорологичните условия го позволяват. При игрите навън ще се следи за физическа дистанция между различните групи. Родителите няма да могат да влизат в помещенията на детските градини, за да нямат контакт с персонала.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.