Кинофестивалът CineLibri в Габрово от 12 до 20 октомври 2019 (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Петото издание на кино-литературния фестивал CineLibri гостува в Габрово от 12 до 20 октомври. Прожекциите ще бъдат в зала „Възраждане“. Билети се продават на касата на залата, а цените са 4 и 5 лв.

Ето и програмата на фестивала:

12 октомври, 18:00 ч. – 5 е съвършеното число

Действието се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път.

Награди и номинации: Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция

12 октомври, 20:00 ч. – Сладка бобена паста

Режисьор: Наоми Кавасе. В ролите: Кирин Кики, Масатоши Нагасе, Киара Ушида, Мики Мисуно и др.

Управителят на пекарна с магазинче за дораяки (японски палачинки с плънка от паста от червен боб) среща странна, симпатична възрастна дама, която си търси работа. Вкусът на домашно приготвената от нея бобена паста го убеждава да я наеме. Последиците от това решение обаче далеч надхвърлят очакванията, свързани с обичайната търговия с храна.

13 октомври, 18:00 ч. – Казанова, последна любов

Режисьор: Беноа Жако. В ролите: Венсан Линдон, Стейси Мартин, Валерия Голино, Джулия Рой, Нанси Тейт и др.

За филма: През осемнадесети век Казанова, известен с вкуса си към забавлението и иг­рата, пристига в Лондон, където е изпратен в изгнание. В този град, за който той не знае нищо, се среща няколко пъти с млада куртизанка, г-ца Шарпийон, която го привлича до такава степен, че да забрави за други жени. Казанова е готов да направи всичко, за да постигне целта си, но г-ца Шарпийон винаги го избягва под най-различни предлози. Тя отправя предизвикателство към него да я обича по начина, който й харесва…

13 октомври, 20:00 ч. – Изпепеляване

Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби…

Награди и номинации: 39 награди и 121 номинации, включително:

2018 Награда FIPRESCI и номинация за „Златна палма” от филмовия фестивал в Кан

2018 Награда Vulcain за арт директора Джум-хи Шин от филмовия фестивал в Кан

2018 Гран При на журито и номинации за Asia Pacific Screen Award за най-добър филм и най-добър сценарий

2018 Азиатска филмова награда за най-добър режисьор

2018 Номинации за Азиатска филмова награда за най-добър филм, най-добър актьор, дебютант, най-добър сценарий, операторска работа, дизайн на продукцията и звук

2018 Награда „Гранд Бел” за най-добър филм от Grand Bell Awards, Южна Корея

2018 Награда LAFCA на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис за най-добър чуждоезичен филм и най-добър актьор в поддържаща роля

14 октомври, 18:00 ч. . – Брит-Мари беше тук

Режисьор: Тува Новотни. В ролите: Вера Витали, Пернила Август, Петер Хабер и др.

За филма: Брит-Мари е 63-годишна, току-що е загърбила 40-годишен брак и дълъг живот като съпруга и домакиня. Като се има предвид славата й на заядлива пасивно-агресивна лелка, бъдещата й работа в малкия град Борг ще се окаже доста предизвикателна. Борг има една-едничка гордост в лицето на младия футболен отбор, а работата на Брит-Мари е да обучава момчетата… И това е само началото на едно пътешествие, изпълнено с битки и предизвикателства, с топлина и любов.

14 октомври, 20:00 ч. – Жената от Йерусалим

Режисьор: Еран Риклис. В ролите: Марк Иванир, Гури Алфи, Ноа Силвер, Розина Камбос и др.

За филма: Трагикомедия, чийто герой е началникът на отдел „Човешки ресурси” на най-голямата индустриална пекарна в Израел. На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертви­те е румънска работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната… Началникът трябва да спаси репутацията на бизнеса си и да предотврати публикуването на клеветническа статия.

15 октомври, 18:00 ч. – Чернобилска молитва

Режисьор: Пол Крущен. В ролите: Динара Друкарова, Марк Сити, Ив Пиньо, Лео Гранпере и др.

За филма: Този филм не се занимава с Чернобил, а със света на Чернобил, за който знаем твърде малко. Свидетелствата на очевидците обаче са оцелели: учени, учители, двойки, деца… Те разказват за живота си преди Чернобил, а после и за катастрофата. Техните гласове създават дълга, страховита, но необходима молитва, коя­то отеква силно и насърчава критичността към статуквото.

„Гласове от Чернобил” е изключително вълнуващо поетично пътешествие, кое­то изследва връзката между трагедията и трайната любов през историите на онези, чиито съдби са били дълбоко повлияни от ядрената авария в „Чернобил”. Изключителната визуална мощ на филма и новаторският, експериментален подход са красноречиви за творческата свобода и потенциала, които докумен­талното кино носи”.

15 октомври, 20:00 ч. – Последствията на гнева

Режисьор: Мануел Мартин Куенка. В ролите: Луис Тосар, Мар Регерас, Мария Валверде, Рубен Очандиано, Жорди Даудер и др.

За филма: Филмът разказва за необичайната и трагична връзка между неудовлетворен от живота си бизнесмен и 14-годишна ученичка. След като блъсва автомобила си в задната част на колата пред себе си, Пабло Лопес започва да спори с другия шофьор, който се оказва жена на име Сонсолес. Тя подава иск за обезщетение срещу него. Това разгневява Пабло и той започва да я тормози, включително да следи по-малката й сестра Мария в училищния двор. Когато опознава интелигентното момиче, възприятието му за живота се променя изцяло, но приятелството на двамата ще се окаже фатално.

16 октомври, 18:00 ч. – Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня

Документален филм за автора на трилогията „Милениум” Стиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

Награди и номинации:

2019 Номинация за Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Сънданс

16 октомври, 20:00 ч. – Мистерията Анри Пик

Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.

17 октомври, 18:00 ч. – Интриго: Убийството на един автор

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

17 октомври, 20:00 ч. – Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш

Неговият силует е разпознаваем сред хиляди. Известен в цял свят, в рамките на 60 години Карл Лагерфелд се превръща в модна икона. За да постигне това, той изковава сам своята легенда, пълна с мистериозност, чиято цел е да замъгли, поне донякъде, истината. Кой всъщност е Карл Лагерфелд?

18 октомври, 18:00 ч. – Аз, Леонардо

Открийте Леонардо да Винчи – мъжа, художника, учения и изобретателя – чрез това уникално, прелестно, завладяващо пътуване в ума на Леонардо. Филмът отбелязва 500 години от смъртта на енциклопедичния гений на Ренесанса. Бестселърът на Франческо Фиорети виртуозно съчетава интригуващ криминален сюжет с внушителна картина на епохата и ярък портрет на Леонардо да Винчи.

18 октомври, 20:00 ч. – Казандзакис

Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Казандзакис!

Награди и номинации:

2018 Награда Голд Реми за най-добра музика и за операторско майсторство

2018 Голямата награда Гран Реми за режисьора Янис Смарагдис

2018 Номинации Голд Реми за най-добра актриса (Марина Калогиру) и най-добър актьор (Тодорис Атеридис)

2018 Отличие за актьора Одисеас Папаспильопулос от Асоциацията на филмовите критици в Хюстън

19 октомври, 18:00 ч. – Клер Дарлинг

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

Награди и номинации:

Номинация за награда Dragon от филмовия фестивал в Гьотеборг

19 октомври, 20:00 ч. – Сирано

Декември 1897, Париж. Едмон Ростан още не е навършил трийсет, но вече има две деца и много тревоги. Не е написал нищо в продължение на две години. Обзет от отчаяние, той предлага на великия Констан Кокулен нова пиеса, героична комедия в стихове, по случай празниците. Проблемът е само един – че пиесата още не е написана. Пренебрегвайки капризите на разни актриси, претенциите на корсиканските си продуценти, ревността на съпругата си, историите за сърдечните трепети на най-добрия си приятел и липсата на ентусиазъм у всички около себе си, Едмон започва да пише въпросната пиеса, макар че никой не му вярва. Заглавието е „Сирано дьо Бержерак”.

20 октомври, 18:00 ч. – Да се изгубиш нарочно

На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план сред най-затънтените кътчета на България. Купуват стара „жигула”, стягат раниците и се впускат в сурово приключение, в което всичко, което може да се обърка, се обърква. Къпане в реки, спане при непознати баби и закусване сред чифтокопитни животни. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома.

20 октомври, 20:00 ч. – Продавачът на вестници и цигари

Режисьор: Николаус Лейтнер. В ролите: Симон Морзе, Бруно Ганц, Йоханес Криш, Ема Дрогунова, Регина Фриш, Каролине Айкхорн и др.

За филма: Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер, третия немскоезичен писател след Гюнтер Грас и Петер Щам, познат у нас с романа си „Цял един живот”. „Търговецът на тютюн” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди” на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът”, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.