Почитаме 70 години от смъртта на драматурга Рачо Стоянов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 12 януари 2021 г. се навършват 70 години от деня, в който писателят Рачо Стоянов си отива от този свят.

Рачо Стоянов е роден в Дряново на 7 октомври 1873 г., а Драматичният театър в Габрово носи неговото име.  Учи в Априловската гимназия в Габрово. Големият успех за Р. Стоянов идва с драмата „Майстори“, с която се открива сезонът в Народния театър в София през 1927 г.

Рачо Стоянов. Източник: Речник на българската литература след Освобождението

Работил е във Варна като чиновник и актьор в пътуваща театрална трупа (1903). След разпадането й през 1904 се премества в София и работи като коректор във в. „Ден“ (1904–1910), бил е библиотекар в Народното събрание (1910–1914) и в Българско книжовно дружество (сега БАН) (1914–1926), коректор в Дирекция на обществената обнова (1934–1935), журналист е във вестниците „Мир“, „Македония“ „Знаме“ и „Слово“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Драматичен театър Пловдив с премиера на пиеса от Рачо Стоянов


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.