6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов

Магнетично и приказно – това е новото видео на фестивала за улични изкуства 6Fest Габрово 2018

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest Габрово официално пусна новото видео от второто си издание. Фестивалът за улични изкуства се проведе на 18-20 май, паралелно с Карнавала на Габрово.

Какво се случи по време на второто издание на 6Fest?

Магнетично и приказно – така зрителите определиха най-мащабното събитие от 6Fest Габрово 2018, светлинният карнавален парад. Деца и възрастни вървяха в общо шествие заедно с 10-те артисти от Театър на огъня и сенките “Fireter”, които бяха облечени в светещи костюми, на кокили и се движиха с голяма светеща конструкция. Парадът завърши с огнено шоу и пироефекти, а зрителите бяха изпълнили площад „Възраждане“ в Габрово.

6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов
6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов

Известният с рисковите си изпълнения маг от „Куик Хендс Проджект“ Дани Белев изпълни каскада от летящ балон, неслучайно наречена „Предизвикателството на Худини“. Дани увисна завързан в усмирителна риза и на въже над стадион „Априлов“ в Габрово. На магия илюзионистът се освободи и премина успешно „предизвикателството“.

6Fest 2018, Каскада от летящ балон на Дани Белев, Куик Хендс Проджект © Илиан Велчев
6Fest 2018, Каскада от летящ балон на Дани Белев, Куик Хендс Проджект © Илиан Велчев

Уличните артисти на 6Fest събираха множество публика от малки и големи само с появата си. Георги Гъделев от „Соулмейд“ изигра марионетното шоу „Кабаре на конци“ два пъти – пред Спортна зала „Орловец“ и в Градинката с мечето. Трима циркови артисти пътуваха през времето и пространството на своя парен велосипед – това бяха унгарците от “Firebirds” с преставлението им “Steam on”, което те изиграха пред спортната зала. Техният парад на кокили, съпроводен от музика на живо, сякаш събуди отново майското слънце и то изгря над Габрово.

6Fest 2018, Парад на кокили на Firebirds (Унгария) © Илиан Велчев
6Fest 2018, Парад на кокили на Firebirds (Унгария) © Илиан Велчев

Цирковите номера на “Firebirds” и премиерата на новото шоу на „Цирк де ла Люлин“ и Диего Контрерас от Венецуела събраха двойно повече публика от миналогодишното издание на 6Fest и Градинката с мечето се оказа тясна за почитателите на уличните изкуства.

6Fest 2018, Цирк де ла Люлин и Диего Контрерас © Илиан Велчев
6Fest 2018, Цирк де ла Люлин и Диего Контрерас © Илиан Велчев

За първото издание на безплатната туристическа обиколка Gabrovo Free Tour имаше гости чак от Германия. Участниците в тура научиха любопитни факти за града – защо Габрово е наричан Градът на мостовете или Градът на стоте паметника, къде се е намирала оригиналната сграда на първото новобългарско светско училище, кой е най-старият запазен архитектурен обект в Габрово, защо първият габровски квартал днес се казва Шести участък и кои са чудесата на Габрово.

Проектът на сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2018.

Партньори на 6Fest са „Принц“ ООД, „Мехатроника“ АД, Театрална школа „Котешката къща“, ИМКА Габрово и Младежки съвет по наркотични вещества. Медийни партньори на фестивала са Габрово Daily, онлайн телевизия Gabrovo.net TV, „100 Вести“, Offnews и Peika.bg.

Гледайте видеото от 6Fest 2018 тук:

Повече за Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest може да следите от Фейсбук страницата тук


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.