Кадри от снимките на клипа "Щастливо Габрово" в Шести участък. Фотограф: Емил Михов

6Fest Габрово превръща Шести участък в квартал на изкуствата на 6 октомври

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кадри от снимките на клипа "Щастливо Габрово" в Шести участък. Фотограф: Емил Михов
Кадри от снимките на клипа „Щастливо Габрово“ в Шести участък. Фотограф: Емил Михов

Вторият ден от третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest е посветен изцяло на уличните изкуства и младите в Шести участък.

На 6 октомври (събота) от 10:00 до 12:00 ч. основна фестивална локация ще бъде ул. “Опълченска” в т.нар. Шести участък – пред Туристически информационен център, зад църквата “Света Троица” и Дечковата къща.

Възрожденската улица “Опълченска” ще бъде оживена с живите статуи на театрална формация „Гаргара“ към НЧ “Христо Смирненски – 1949” и уличната магия на младежите от Quick Hands Project.

От 10:30 ч. Фолклорен ансамбъл “Сивек” ще ни върне назад във времето с историческа разходка по калдаръмената уличка. Така всеки ще може да се снима с танцьорите от ансамбъла и да се потопи в атмосферата на възрожденско Габрово.

Известният габровски китарист Радослав Талев ще ни разгорещи с китарна латино фиеста заедно с Музикална школа “Звезди в аванс”. Началният час на малкия концерт е 11:00, а мястото – точно пред Туристически – информационен център.

От 11:30 ч. по улица “Опълченска” търсете и младежите от театралния състав “Смехоранчета” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1928“. Те ще ни разсмеят с хумористичен театър.

С програмата си на 6 октомври 6Fest се завръща към първоначалната си идея от създаването си през 2017 г. – името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово, квартал Шести участък, най-стария квартал на града, където се ражда и развива Габрово. С това име са известни двете малки улички с възрожденски дух зад Дечковата къща и църквата “Света Троица” – ул. “Опълченска” и ул. “Николай Палаузов”.

“Когато създавах идеята за фестивала 6Fest в края на 2016 г., в проектното си предложение написах: “Според концепцията на фестивала най-старата градска зона Шести участък може да се превърне в ядро на съвременните изкуства в открити пространства”. Подобни артистични квартали има по цял свят, а в България успешен пример за това е квартал Капана в Пловдив” – споделя фестивалният директор и създател на 6Fest Момчил Цонев.

На 6 октомври част от 6Fest ще бъде и базарът на младежките организации в Габрово – повече четете тук: 6Fest кани родители и деца на базар с младежките организации в Габрово на 6 октомври

Входът за всички събития от 6Fest е свободен! Фестивалът ще бъде заснет и след приключването му ще бъде създаден документален филм за младежките групи на Габрово.

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Събитието е част от третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest, създаден по идея на Момчил Цонев – писател, журналист и културен мениджър, избран за една от 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г.

6Fest започва още тази вечер на 5 октомври с мащабно танцово шествие, спектакъл на площада и огнено шоу. Подробности за днешните събития от фестивала четете тук.

СЛЕДЕТЕ ФЕЙСБУК СЪБИТИЕТО ЗА 6FEST ТУК

Младежки фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest 5-6 октомври 2018

ПРОГРАМА

5 октомври 2018 г. (петък)

15:00 – 17:00 ч. Творческо ателие рисуване върху коприна и керамика с Ива Пенчева

В двора на Интерактивен музей на индустрията, ул. “Николаевска” 3

17:30 ч. Танцово шествие

По маршрут: пешеходна улица “Радецка” (от Часовниковата кула) – ул. “Априловска” – Баев мост – Априловска гимназия – площад “Възраждане”

С участието на: Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „Инкансабле“

18:30 ч. Спектакъл на площада

Площад „Възраждане“ пред Община Габрово

С участието на танцовите формации Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „Инкансабле“

Маргарита Георгиева и Виктория Гергова от Музикална школа „Звезди в аванс“

Ивета Петрова

Огнено шоу на “Fire Shadows”

Оркестър “Габрово”

6 октомври 2018 г., събота

10:00-12:00 ч., ул. „Опълченска“ (пред Туристически информационен център, зад църквата “Света Троица”)

Базар на младите – базар на младежките организации от Габрово

Живи статуи с Театрална студия “Гаргара”, НЧ “Христо Смирненски – 1949”

Улична магия с Quick Hands Junior

10:30 ч. Разходка в миналото по ул. “Опълченска” с ансамбъл “Сивек”

11:00 ч. Китарна фиеста с Радослав Талев и “Звезди в аванс”

11:30 ч. Хумористичен театър с младежки театрален състав “Смехоранчета” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1928“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.