Танцова школа "Лиана". Танцово шествие на фестивала за улични изкуства 6Fest, 5 октомври 2018 © 6Fest, фотограф: Eli Deli

Уличният фестивал 6Fest става част от културния календар на Пловдив

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Уличният фестивал 6Fest, който беше създаден в Габрово през 2017 г., става част от културния календар на Община Пловдив за 2020 г.

На 25 юли предстои петото издание на 6Fest, което ще представи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив и малки концерти на улични музиканти в творческия квартал Капана.

Танцова школа "Лиана". Танцово шествие на фестивала за улични изкуства 6Fest, 5 октомври 2018 © 6Fest, фотограф: Eli Deli
Танцова школа „Лиана“. Танцово шествие на фестивала за улични изкуства 6Fest, 5 октомври 2018 © 6Fest, фотограф: Eli Deli

За първи път 6Fest направи свое издание в танцово-музикален формат през октомври 2018 г. в Габрово, когато по главната пешеходна улица “Радецка” премина танцово шествие, на площад “Възраждане” имаше танцов спектакъл, а квартал Шести участък се превърна в квартал на изкуствата чрез улични музиканти, улична магия, театър и живи статуи.

Ансамбъл "Сивек" в Шести участък - Фестивал за улични изкуства 6Fest Габрово, 6 октомври 2018 © 6Fest, фотограф: Eli Deli
Ансамбъл „Сивек“ в Шести участък – Фестивал за улични изкуства 6Fest Габрово, 6 октомври 2018 © 6Fest, фотограф: Eli Deli

6Fest беше и единственият габровски фестивал със самостоятелно издание в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Цирк „Вариете План Б“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

През 2017 и 2018 г. уличният фестивал 6Fest имаше три издания в Габрово – две паралелно с Карнавала и с подкрепата на Програма “Култура” на Община Габрово и едно есенно издание през 2018 г. с подкрепата на Програма “Младежки дейности” на Община Габрово. Фестивалът доведе в Габрово български и чуждестранни улични артисти от Венецуела, Испания, Унгария, Белгия и др. Сред най-впечатляващите събития бяха каскада от летящ балон на магьосника Дани Белев от Quick Hands Project и светлинен парад на кокили на Театър на огъня и сенките Fireter.

Вижте видео от изданието на 6Fest през май 2018 г. в Габрово:

Любопитен факт е, че името на фестивала 6Fest e напълно габровско – то идва от името на най-стария габровски квартал Шести участък. Причината е, че уличният фестивал 6Fest се ражда, за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора Габрово и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона Шести участък в квартал на изкуствата.

Вижте видео от изданието на 6Fest през октомври 2018 г. в Габрово:

Създателят на фестивала 6Fest Момчил Цонев анонсира идеята той да се превърне в пътуващ уличен фестивал още през май 2018 г. в интервю за Binar. За първи път това стана реалност с гостуването на 6Fest през септември 2018 г. в “Квартал Фестивал” в София.

Вижте видео от изданието на 6Fest в творческия квартал Капана в Пловдив през септември 2019 г.:

Създател на 6Fest е габровецът Момчил Цонев, който освен да организира уличен фестивал има и множество други културни проекти в родния си град, в София и в Пловдив. През 2019 г. той беше единственият габровец, който получи две престижни отличия за културната си дейност – “Най-изявените млади личности на България” от Международната младежка камара и отличието “40 до 40” за млади лидери. Създател е и на две национални медии – “Добрите българи” (dobrite.bg) за благотворителни и доброволчески каузи и “Сторник” (stornik.org), национален исторически сайт за селищна история, генеалогия, етнография и езикознание.

Може да посетите събитието за 6Fest Пловдив 2020 във Фейсбук тук. Снимки и видеа от предишните четири издания на уличния фестивал 6Fest може да разгледате във Фейсбук страницата на фестивала тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.