6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов

6Fest – единственият габровски фестивал в Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Уличният фестивал 6Fest Габрово с издание в Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Уличният фестивал 6Fest, който имаше три издания в Габрово през 2017 и 2018 г., е единственият габровски фестивал със самостоятелно участие  в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Четвъртото издание на 6Fest ще бъде в Европейската столица на културата Пловдив и творческия квартал Капана на 27 и 28 септември 2019 г. Входът е свободен.

След три издания в Габрово и гостуване на “Квартал Фестивал” в София през септември 2018 г., с изданието си в Пловдив 6Fest вече прави заявка да се превърне в истински пътуващ уличен фестивал, каквато идея лансира организаторът му Момчил Цонев в интервю пред Binar още през май 2018 г.

Улични изкуства и „Нощ на историите“ за четвъртия 6Fest

Основната фестивална програма ще бъде на 28 септември (събота) със съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки. Ще участват Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, Вариете План Б, Театрална компания “SoulMade“, Quick Hands Project, Куклен Театър „Мале-мале“ и др.

Като част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана, на 27 септември (петък) ще се състои второто издание на новия формат “Нощ на историите”. В пловдивската „Нощ на историите“ местни творци от Града на тепетата ще разказват лични и семейни истории. Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети като Петър Чухов, Стефан Иванов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Виргиния Захариева и др.

6Fest 2018, Парад на кокили на Firebirds (Унгария) © Илиан Велчев
6Fest 2018, Парад на кокили на Firebirds (Унгария) © Илиан Велчев

Историята на 6Fest – от Габрово до Капана в Пловдив

Популярният клип “Щастливо Габрово” от 2014 г., в който по улиците на Габрово танцуват около 180 души от 17 местни художествени и спортни формации по песента “Happy” на Фарел Уилямс, дава вдъхновение за създаването на уличен фестивал на щастието. 6Fest се появява през 2017 г. като Международен фестивал за градски изкуства и щастие в Габрово, за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово Шести участък в квартал на изкуствата. Името на квартала дава и името на фестивала. Досега 6Fest Габрово представи професионални улични артисти от България, Унгария, Венецуела, Испания и др., а сред най-зрелищните фестивални събития бяха каскада от летящ балон (за първи път на фестивал у нас), светлинен парад на кокили, танцово шествие.

6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов
6Fest 2018, Светлинен карнавален парад на Fireter © Георги Сивилов

Създател на 6Fest и „Нощ на историите“ е културният мениджър, журналист и писател от Габрово Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев е отличен и в шестото издание на инициативата за млади успели българи “40 до 40”.

Проектът „Фестивал за улични изкуства 6Fest в Капана” е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Подробности за 6Fest може да откриете на сайта и в специалното Facebook събитие.

Вижте видеото от 6Fest Габрово 2018 тук:

Вижте промо клипа за 6Fest в Капана 2019:

ВИЖТЕ ТРИТЕ ИЗДАНИЯ НА 6FEST ГАБРОВО В СНИМКИ:

Първият Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest Габрово в снимки

Магнетично и приказно – това е новото видео на фестивала за улични изкуства 6Fest Габрово 2018

6Fest вдъхна отново карнавално настроение на Габрово (ФОТОРЕПОРТАЖ)

6Fest създаде нов квартал на изкуствата в Габрово – Шести участък (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.