Национална Априловска гимназия. Снимка: Габрово Daily

Габрово чества 185 години Априлово училище на 14 януари (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 14 януари Габрово и Националната Априловска гимназия ще отпразнуват 185 години от създаването на първото новобългарско светско училище през 1835 г., чийто наследник е НАГ. Тържеството ще премине под мотото „СъзДаваме празник“, съобщават от гимназията.

В 12:35 ч. ще започне интелектуалната  игра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

Тържественият ритуал ще бъде от 14:45 ч. пред паметника на Васил Априлов.

В 15:15 ч. в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците. В същия час в Актовата зала на НАГ е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия.

Паралелно, също от 15:15 ч., в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов  „Вдъхновяващи диалози за професията учител“, а в учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

В програмата са включени три творчески  ателиета. Инсталация с 185 птици в полет,  изработена от деветите класове, ще оформи пространството до портрета на патрона Васил Априлов в новото крило на сградата. Десетите класове са създали артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище. „Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,  в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният  огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище през 1935 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Априловската гимназия празнува по нов стил на 14 януари. Историческата дата, на която се е случило откриването на Габровското училище, чийто благодетел е Васил Априлов, е 2 януари 1835 г. Прочетете повече в статията на Габрово Daily тук.

Повече за историята на Априловската гимназия четете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.