155 153 туристи от 97 страни посетиха АЕК „Етър“ през 2014 г. (ОБЗОР)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

АЕК "Етър" - Габрово155 153 туристи от 97 страни посетиха АЕК „Етър“ през 2014 г. 16 изложби бяха организирани в музея на открито през изминалата година. За 50-годишнината си АЕК „Етър“ получи и множество престижни отличия. Повече по темата може да откриете в статията на Габрово Daily тук.

46 661 са били посетителите на етърския сайт www.etar.org. Специалният сайт на етърския панаир www.etar-fair.org е бил посетен от 6697 души. От сайтовете на първия музей на открито у нас са се интересували не само от България, но и от Англия, Германия, Турция, Испания, Унгария, Русия, Румъния и др.

Рекордният брой от 95 участници имаше Международният панаир на народните занаяти през септември 2014 г. Панаирът съвпадна и с 50-годишния юбилей на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“.

Музеят на открито реализира и няколко проекта през 2014 г. По програма „Култура“ на Община Габрово АЕК „Етър“ осъществи проекта „Традиции чрез иновации“, който включваше “Флашмоб в Етъра” и  “Заветът на Лазар Донков”. По проект ”Тикатек”, програма “Леонардо” се проведе обучение на чуждестранни студенти в АЕК ”Етър”. 4 студенти от Англия се обучаваха в народни занаяти и домашни занятия и участваха в Международния панаир на занаятите. АЕК „Етър“ организира и кампания за набиране на средства по проекта „За да “Знам и мога” по конкурс за предоставяне на малки грандове на Български център за нестопанско право.

Балканджийската мандра е новият експозиционен обект, който АЕК „Етър“ откри през 2014 г. През годината беше направен основен ремонт на струга за гаванки и беше препокрита битовата къща с възрожденска механа. Беше открита и постоянната изложба „Обредни хлябове от Габровско“.

Партньори на АЕК „Етър“ през изминалата година бяха ИМКА – Габрово, НЧ „Габрово 2002”, РРЦК ”Фабриката”, Националната Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ПГТ ”Пенчо Семов”.

В АЕК „Етър“ се състояха и част от снимките на клипа „Щастливо Габрово“, реализиран по проект на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово по програма „Култура“ на Община Габрово.

Музеят обогати и фото и видеоархива си с 36 видеофилма и заснети 41 събития с хиляди снимки. 21 филма от фонда на БНТ получи „Етъра“, сред които “Лазар Донков – цената на осъществената мечта”, както и документалната поредица “Лутурки” – телевизионно предаване на РТЦ – Русе.

3 научни конференции бяха организирани в габровския музей. Две от тях са традиционните вече Международна научна конференция “Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще” (за десета година) и Национална научна конференция “Народна култура на балканджиите” (петнадесето издание). Състоя се и кръгла маса на тема ”50 години АЕК ”Етър” – живата традиция”.

Две международни изяви на „Етъра“ се открояват през 2014 г. Благодарение на партньорството с Музей „Астра” в град Сибиу, Румъния, от 24 до 27 юли 2014 година „Етъра“ участва в международния панаир „Красиво. Керамично. Полезно”. Ученици от НАГ и уредник от АЕК „Етър“ представиха габровския музей на открито в Олимпиадата ”Традиционни народни занаяти”.

6 конкурса организира АЕК „Етър“ през 2014 г. – конкурс за мартеници, детски конкурс за изработване на плашила, Национален конкурс за хумористични народни песни „Надпейте се, засмейте се”  с над 500 участници от цялата страна, конкурс за еньовски венци, детски конкурс за сурвакници, Национален детски конкурс „Етъра през моите очи”, посветен на 50-годишнината.

В работата с деца и обучения по повод 1 юни и в Музейния детски кът „Открий какво умееш” са участвали 802 деца с 540 придружители. 176 туристи от 4 държави (Италия, Швейцария, САЩ и България) участват в обучения и тиймбилдинг в АЕК „Етър” миналата година.

През 2014 г. АЕК ”Етър” издаде „Народна култура на балканджиите” – 10 том;  „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще” – 9 том; „Храната – профанна и сакрална” – 3 том; „50 години Архитектурно- етнографски комплекс „Етър“ – юбилеен сборник.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.