Село Гарван чества 150 години на църквата „Свети Димитър“ и събор

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Жителите на габровското село Гарван ще отбележат 150-годишнината от освещаването на своя храм „Свети Димитър“, както и събора на селото на Димитровден, съобщават от Община Габрово.

На 26 октомври, Димитровден, сутринта храмът „Свети Димитър“ в село Гарван ще отвори врати за тържествена църковна служба. Вечерта от 17:30 часа ще започне съборът с празнична програма, в която ще участват Мъжки квартет „Габрово“ при НЧ „Хр. Ботев 1923“ – с. Драгановци, Петко Иванов – изпълнител акордеонист, вокална група „Зорница“ при НЧ „Балканска звезда“ – кв. Недевци и певицата Мария Иванова, вокалната група „Росна китка“при НЧ „Дядо Стойно“ – с. Поповци, Цанка Иванова и Петър Райков, детският дръм състав при НЧ „Хр.Ботев 2008“ с. Гарван с ръководител Васил Папазов и огнено шоу. DJ Краси ще се грижи за музиката и настроението вечерта.

Празникът се организира от Народно читалище „Христо Ботев 2008“ – с. Гарван, кметството в с. Гергини и Архиерейското наместничество в Габрово.

Историята на село Гарван и неговата църква

От добруджанското село Гарван в Силистренско в Габровския Балкан дошли преселници, намерили подслон в планината от турския произвол и основали селата в района. Според църковните хроники първият заселник се е казвал Димитър. Но информацията се основава на легенди, разказвани по-късно от балканджиите. В село Гарван, Силистренско, също пазят подобни предания. Църквата там също носи името на Солунския чудотворец Свети Димитър.

Храмът на Гарван естествено намерил мястото си точно в средата на петте планински махали в онези години: Гиргини, Цуцумани, Гарвани, Пеевци и Николчевци. Близо до него населението вдигнало едно от първите светски училища в Габровско, а веднага след това и читалищна сграда. Именно заради църквата в селото се намирала и управата на бившата Гарванска община, която включвала всички села и колиби от Янковци до Врабците и Гачевци.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.