Международен панаир на народните занаяти "Етър"

12-и панаир на народните занаяти в Етъра от 5 до 7 септември

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Международен панаир на народните занаяти "Етър"XII-ят Международен панаир на народните занаяти тази година е посветен на 50-годишния юбилей на АЕК „Етър“ и ще се проведе от 5  до 7 септември 2014 г. По традиция негови организатори са Министерство на културата на Република България, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово.

В тазгодишното издание на Панаира участие досега са заявили над 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават. Очаква се тази година те да бъдат значително повече от предходните. През изминалата 2013 г. участие взеха 76 майстори. Ще се представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред етърската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и др.

Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на панаира са характерните за района на Централен Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

Многобройните гости ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 5 септември от 12.00 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, фолклорен ансамбъл „Родопа” гр. Смолян и много други.

За първи път тази година превърналата се в традиция Майсторска надпревара ще бъде международна. В продължение на четири дни в състезанието „Грънчарство” майсторите ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка”.

По време на панаира ще бъдат организирани множество съпътстващи събития. На 5 септември 2014 г. от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Дървостругарство”, Иво Стоянов от гр. Габрово, ще открие своята авторска изложба-базар в изложбената зала на АЕК „Етър“.

На 6 септември от 13:00 ч. ше бъде кръглата маса „50 години АЕК „Етър” – живата традиция”. В нея ще вземат участие над 20 специалисти от цялата страна. Целта на Кръглата маса е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икономическото значение на Етъра; да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната; да се съпостави Етъра и дейността му с подобни институции от страната и чужбина; да се разгледа комплекса като туристическа дестинация.

През 2014 г. е и юбилейната X-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”. В нея над 40 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония, Чехия и Турция. По традиция и от двата научни форума АЕК „Етър” ще издаде сборници с докладите на участниците.

[button-green url=“http://www.bg.gabrovowiki.com/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82%D0%B8_%22%D0%95%D1%82%D1%8A%D1%80%22″ target=“_blank“ position=“left“]Виж повече за Панаира в Енциклопедия Gabrovowiki[/button-green]
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.