Бившият Текстилен техникум да бъде Център за съвременно изкуство на името на Христо Явашев – Кристо

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Общински съвет Габрово гласува решение Община Габрово да придобие безвъзмездно сградата на бившия Текстилен техникум на ул. „Брянска“ с цел създаване и изграждане на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”.

Характеристиките на сградата предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта му до друга музейна институция, Домът на хумора и сатирата, създава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги и атракции, съобщават от местната администрация.

Проведени са разговори с Министерство на културата, които дават уверението, че проектът за създаване на Център за съвременно изкуство е от национален интерес и ще бъде съпроводено както с институционална, така и с финансова подкрепа за развитие на инициативата. Центърът има потенциал да се развие като културна институция от международно значение, поставяйки, наред с Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, града ни на картата на съвременното изкуство и култура.

Припомняме, че за Музей на името на родения в Габрово артист Христо Явашев – Кристо се говори многократно през последните години. Като възможен вариант се обсъждаше и проектирането и строежа на нова сграда в пространство до Спортна зала „Орловец“. Вижте повече тук: Зелена светлина за Дома на културата, Вариетето, Летния театър и Музей на Кристо. В Габрово Daily сме ви представяли и дипломен проект за Музей на модерното изкуство на името на Христо Явашев, вижте го тук: Габровец направи проект за Музей на Кристо

Роденият в Габрово артист почина на 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк през май миналата година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

13 юни 1935 г. – роден е Христо Явашев – Кристо

Почина роденият в Габрово артист Христо Явашев – Кристо

„Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо: Камино де Изео

От историческия сайт СТОРНИК: До последно Христо Явашев – Кристо твърди, че е българин от Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.