Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов – в Габрово за Празника на духовната музика

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов в Габрово
Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов в Габрово. Снимка: Община Габрово

Хорът на студентите от Могильовския филиал на Държавната музикална академия в Беларус ще гостува на габровци в рамките на Международния фестивал на духовната музика (повече за фестивала прочетете тук).

Дамската формация ще се представи и в двете концертни вечери в Храм „Света Троица“ и Художествена галерия „Христо Цокев“, съобщиха от Община Габрово. Диригент на хора е известната Ирина Пекарская. Магистър на изкуствата от Беларуската държавна консерватория, Пекарская е и доцент по специалността „Изкуство“ като води изключително активна научна работа и е автор е на редица статии. За работата си в Могильовската академия е носител на Почетна грамота, Грамота от Министерството на образованието на Беларус за „голям принос в съхранението и развитието на славянското културно наследство“, както и носител на специалната премия „Достижение“ в графа „Култура“ на Могильов и медал „СВ.Св. Кирил и Методий“ на Славянския фонд на Русия.

От създаването си, през 1990 г., хорът обединява студенти от различни специалности – дирижиране, фортепиано, струнни, духови, ударни и народни инструменти. Притежава богат репертоар с разнообразна тематика – съчинения на композитори от чужбина, руски класици, съвременни автори, белоруска музика, обработени народни песни.

Ето и някои от наградите на могильовския хор:

2000 г. – Гран-при от фестивала за студентско художествено творчество „Студенческая весна-2000“;

2005 г. – Лауреат I степен на Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2011 г. – I място в Международния фестивал „Гайнувски дни на църковната музика“ (Полша) в категорията „академичен хор“, а диригента Пекарская е наградена с Диплом за индивидуална награда;

2012 г. – Гран-при от Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2013 г. – Гран-при от IV Международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва).

2014 г. –  Гран-при от V Юбилеен международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва);

2014 г. –  Гран-при, Диплом Лауреат I степен и Специален диплом от XIII Международен фестивал-конкурс на националните хорови колективи и вокални ансамбли „Москва – город мира“.

През ноември 2014 година хорът представи Република Беларус на I Международен хоров конгрес в Московската консерватория  „П.И.Чайковски“, изпълнявайки солов концерт в Голямата зала на Московската консерватория, участвайки и в заключителната церемония с всички водещи хорови колективи и оркесатри от Русия.

Нееднократно е получавал награди от специалния фонд на президента на Беларус за поддържане на талантливи младежи. През 2011, 2013 и 2014 г. са присъдени поощрителни премии, а през 2012 г. – награда е носител на званието „Дипломант на фонда“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.