ХГ „Христо Цокев“ с изложба за Европейската столица на културата Матера

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Фотоизложба „Матера – нюанси“ в ХГ „Христо Цокев“ Габрово

Фотоизложбата „Матера – нюанси“, организирана от Италианския културен институт у нас и Общински институт Старинен Пловдив, гостува в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

В галерията са експонирани 30 фотографии на Дениз Мацарела, направени в емблематичния каменен град Матера, който, заедно с Пловдив, е европейска столица на културата за 2019 г.

„Матера – нюанси“ побира в себе си едно въображаемо и същевременно много истинско пътуване. Акцентът не е поставен върху човека и неговите дела – главни герои са сградите с безкрайните си геометрични форми, които извикват спомена за Питагор – виден жител на античната Матера. Прогонен от тирана на родния му остров Самос, великият математик и философ е завършил живота си в Метапонтум – гръцка колония в Южна Италия, в чиято някогашна територия се намира и днешният град.

Изложбата „Матера – нюанси“ е част от календара на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.