Галерия „Христо Цокев“ представя 30 габровски художници във Варшава с „Изкуство от центъра“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще представи 30 съвременни габровски художници с изложбата „Изкуство от центъра“ във Варшава, Полша
Художествена галерия „Христо Цокев“ ще представи 30 съвременни габровски художници с изложбата „Изкуство от центъра“ във Варшава, Полша

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще представи 30 съвременни габровски художници с изложбата „Изкуство от центъра“ във Варшава, Полша. Изложбата се открива на 3 февруари в Българския културен институт в полската столица. Гостуването става възможно благодарение на спечеления от габровската галерия през 2015 г. проект по програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Идеята за изложба „Изкуство от центъра“ се ражда през 2013 г. и е свързана с 50-годишнината на Художествена галерия „Христо Цокев“ и със 155-годишнината на град Габрово.

Историята на града е тясно свързана с пътищата, минаващи през Балкана и именно за това решихме да представим съвременната градска култура и дух чрез пътуваща изложба. Поканихме за участие 30 габровски художника от различни възрастови групи, всеки със собствен характер и маниер на творец, използващ собствен стил в живописта. На всеки автор галерията предостави по две платна с еднакъв размер 50/60. Размерът не  бе избран случайно – 50 са годините на галерията, а 60 са платната в изложбата. В избора на името, също потърсихме символика – в Габрово е географският център на България, разказват организаторите от ХГ „Христо Цокев“.

Ето какво още споделиха от габровската галерия пред Габрово Daily:

За нас приемствеността между поколенията и стиловете бе водеща при определяне на участниците в изложбата. Сред тях са имена на доказани творци, носители на редица национални и международни награди, преподаватели – в школи, средни и висши учебни заведения, както и млади – смели и амбициозни автори, показващи една нова гледна точка в живописта.

Изложбата е начин да представим авторите пред нова публика, да ги стимулираме, чрез аплодисментите,  които заслужават и сме убедени, че ще получат. За нас това е жест, който им дължим.

До момента изложбата е гостувала в Румъния – градовете Търгу Жиу, Крайова и Къртя де Аржеш, а в България това са галериите в Добрич, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Севлиево и Габрово.

Опитът ни показва, че след подобни изяви постигаме един изключително ползотворен културен обмен, на който разчитаме и сега.

Културният обмен, представянето на съвременни габровски автори, популяризирането на традициите на Габрово, в живописта  е от изключително значение за екипа на ХГ „Христо Цокев“.

За нас е важен фактът, че имаме възможност да представим чрез живописта характера на града, културата и духа на габровеца, съхранили се през дългата и нелека история.

Галерия „Христо Цокев“ има традиции в контакта с полски творци. От 1975 г. галерията е съорганизатор на международен пленер по живопис „Боженци“, в които още от създаването участие са вземали редица полски автори.

От друга страна част от художниците в пътуващата изложба са имали изяви в изложби и конкурси в Полша. Галина Христова Христова е носител на първа награда на международна изложба в Нови Сач, Янко Тарандов е участник в Международна изложба „Среща с характер и изкуство“.  Картини на габровски художници са в частни колекции в Полша.

Гостуването ни във Варшава с изложба “Изкуство от центъра” e продължение на желанието ни за формиране на артистична връзка между творци от Полша и България, като се осъществи творческо сътрудничество между тях, което да се развива и в бъдеще.

Целта на гостуването ни във БКИ в град Варшава е да представим собствения си народ, култура, традиции. Да подновим контакта на габровската публика с полското изкуство от една страна, а от друга  да представим съвременните габровски творци пред полска.

Даваме си сметка, че взаимното преоткриване между две славянски култури, а и между нас като народи, е много важно, защото развитието на България и интегрирането ни в Европа е свързано именно с преоткриването на културните ценности.

Радваме се, че бихме могли да сме част от този процес.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.