Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово става на 60 години през 2022 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

През 2022 г. Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово навършва 60 години от създаването си. От институцията разказват повече за историята на галерията.

Първоначално тя е художествен отдел към Окръжния народен музей (дн. Регионален исторически музей). На 5 септември 1962 г., в навечерието на 9 септември, честван тогава като Празник на свободата, е открита художествена изложба, в която са представени малко повече от 40 творби – живопис и скулптура. Сред тях са 5 творби на Христо Цокев и предоставените за нуждите на музея от Националната художествена галерия творби на Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Владимир Димитров – Майстора и други български художници.

От публикация в тогавашната местна преса става ясно, че целта, която си поставят създателите на галерията, е тя да „ …издири, събере и покаже на гражданите най-добрите творби на художниците от града и окръга, както на по-старите, така и на по-младите художници. Така посетителят ще има възможност да добие още по-пълна представа за развитието на изобразителното изкуство в Габровския край, да се запознае с най-изтъкнатите му представители и с техните произведения.“

През 1974 г. галерията става самостоятелна институция със собствена сграда. От 1987 г. носи името на родения в Габрово Христо Цокев – един от първите български художници, получили академично образование, завършил Московското художествено училище.

Историята на галерията е свързана с имена като Кънчо Цанев, Митьо Солаков, Никола Николов, Минчо Минчев, Илия Савчев, Симеон Абанос и др.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.