Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България © Министерство на културата

Габрово сред градовете-учредители на Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България © Министерство на културата
Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България © Министерство на културата

Кметът на Габрово Таня Христова подписа Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Габрово е сред градовете-учредители София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Несебър и Копривщица. Пръв подпис положи министърът на културата Боил Банов, съобщават от Министерството на културата.

Това се случи днес в Софийска градска художествена галерия в столицата в края на форума „Историческите градове в България – опазване и развитие”. Предвидена е възможност за присъединяване в бъдеще на други градове, приемащи нейните принципи и отговарят на условията за членство в устава.

Културното наследство на нашите градове е част от световната култура

В Хартата страните декларират, че културното наследство на нашите градове е част от световната култура; в историческите ни зони се преплитат ценности от много култури и цивилизации, съжителстват храмове на различни религии; съхраняването, опазването и социализирането на археологическите, архитектурните и историческите ценности на нашите градове е приоритет и съвместните действия за развитие на историческите зони в градовете ни ще доведат до по-добри резултати.

Национална асоциация за развитие на историческите зони в България

С подписите си страните се ангажират да бъде учредена Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Също така да бъдат предложени законодателни промени, които да стимулират опазването и развитието на градските исторически зони, да повишат интереса на собствениците на имоти в градските исторически зони да обновят сградите си, да насърчат бизнеса да инвестира в обновяване на сгради в историческите зони и да разширят възможностите на местната власт да се участва активно в опазването и развитието на историческите зони.

Национална програма за опазване и развитие на сгради в исторически зони

След приемането на законодателните промени се предвижда да бъде разработен общ модел на специална политика на опазване и развитие на историческите зони, която да се прилага и ползва от местните власти. Страните, подписали хартата, ще работят за създаване на Национална програма за опазване и развитие на сгради в исторически зони и ще си сътрудничат със сродни обединения на градовете с исторически зони в Европа с цел проучване на опита и добрите практики, които могат да бъдат приложени в България.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.