Деца от Габрово и страната играха, тъкаха на стан и показаха свои рисунки на фестивал в „Етър“-а

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Деца представиха български фолклорни танци, тъкаха на станове и показаха как се рисуват черги по време на първия национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца” в музея на открито „Етър” на 12 октомври.

Организатор на фестивала е детска градина „Мики Маус“ в Габрово. Според нейния директор Моника Михайлова желанието им е било българските занаяти и фолклор да бъдат познати на съвременните деца.

Чардакът на къщата с табашка работилница в музей „Етър”, където са разположени малките станове, едва побра желаещите да тъкат и техните родители.

Деца се учат да тъкат по време на Национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца”, ДГ Мики Маус © ЕМО „Етър“

Конкурсът за детски рисунки – в изложба в „Етър“-а

В една от изложбените зали в къща от Чаршията в музей „Етър” посетителите могат да разгледат 40 детски рисунки от конкурса в рамките на фестивала. В конкурса се включиха 157 малки художници от различни градове и села на страната. Кои са децата победители прочетете в статията на Габрово Daily тук.

Конкурс за детски рисунки, част от фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца” © ЕМО „Етър“

Рисунките ще останат в „Етър“-а две седмици, а през пролетта ще бъдат включени в изложба базар в музея. Събраните средства ще бъдат ползвани за част от финансирането на второто издание на фестивала „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца.”.

Победителите в танцовия конкурс

128 деца от 6 състава се включиха в танцовия конкурс. Те дойдоха от София, Пловдив, Шивачево и Габрово. Журито присъди първа награда на четвърта група от Детска градина „Мечо Пух” – Габрово, които изпълняват „На мегдана”.

Танцов конкурс. Национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца”, ДГ Мики Маус © ЕМО „Етър“

Втора награда е за Детска градина 79 „Слънце” от София, чиито възпитаници се представиха с „Люлчица” и „Снощи отидох за вода“.

Група „Детелина” от габровската детска градина „Младост” с танца „Пусто, лудо и младо” е отличена с трета награда.

Специалната награда е присъдена на Детска градина „Боряна” – Пловдив. Танцът на малчуганите е „Нестинарка мома платно тъче”.

За отлично представяне са наградени и танцьорите от Детска градина „Слънце” – Шивачево, Детска градина „Ран Босилек“ – Габрово и Калина Стоименова от София.

Част от фестивала беше и форумът „Добри практики”, който даде възможност на педагозите да обменят информация за своите постижения по отношение на включването на фолклора и българските традиции в обучението.

Фестивалът се случи с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово и партньорството на ЕМО „Етър“ и ИМКА Габрово.

Източник на информацията: ЕМО „Етър“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.