Филмов фестивал "Кинотека" в Габрово

През ноември в Габрово: полски филмов фестивал „Кинотека“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Филмов фестивал "Кинотека" в Габрово
Филмов фестивал „Кинотека“ в Габрово

Почитателите на киното в Габрово ще могат да видят 7 полски филмови продукции по време на фестивала „Кинотека“ от 14 до 18 ноември в зала „Възраждане“. Фестивалът е организиран от Община Габрово и Полски институт – София.

Фестивалът „Кинотека“ е посветен на 120-годишнината от независимостта на Полша. Това е поводът Полският институт в София да подбере филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

Програма на „Кинотека“

14 ноември, сряда, 18.00 часа

Тиха нощ

Режисьор: Пьотр Домалевски (2017, 97’), български субтитри
Участват: Давид Огродник, Toмаш Жентек, Aгнешка Сухора, Aркадиуш Якубик
Нaгради: 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Голямата награда „Златни лъвове“; награда за главна мъжка роля; Награда на журналистите; Награда на младежкото жури; 2018 – Oрел (Полска филмова награда) – най-добър филм; най-добър режисьор; най-добър сценарий; 2018 – Kраков (Mеждународен фестивал на независимото кино „Off Camera“) – награда на ФИППРЕСИ, Награда на публиката.

За Бъдни вечер Aдам, който работи в чужбина, се завръща в родната къща в полската провинция. Първоначално не разкрива причината за неочакваното посещение, но постепенно започва да представя плановете си на поредните роднини. В тази интрига специална роля имат неговият баща, брат му, с когото Адам е скаран, сестра му и мъжът й. Ситуацията се усложнява още повече, когато гостът обявява, че ще става баща. Никой от семейството не подозира, какво голямо значениее за живота им ще имат по-нататъшните събития в тази свята нощ.

15 ноември, четвъртък, 18.00 часа

Птиците пеят в Кигали

Режисьор: Йоана Кос-Краузе, Кшищоф Краузе (2017, 113’), български субтитри
Участват: Йовита Будник, Елиане Умухире, Витолд Велински, Циза Реми Мухирва
Награди: 2016 – Локарно (МФФ) – Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – „Сребърни лъвове“; Награда за главна женска роля – Елиане Умухире и Йовита Будник; 2017 – Чикаго (MФФ) – „Сребърен Юго“ за режисура; 2017 – Люксембург (Central and Eastern European Film Festival „CinEast“) – Гран при; 2018 – Ню Йорк (The New York Polish Film Festival) – награда „Извън границите – Кшищоф Кешловски“.

1994 година. След свалянето на самолета на президента на Руанда, в Кигали продължават сблъсъците между племената тутси и хуту. За 100 дни чистки от ръцете на екстремистите загиват около 1 милион души. История на полска орнитоложка, която изследва намаляването на популацията на лешояди в Руанда. Когато започва геноцидът, тя, по случайно стечение на обстоятелствата, спасява младо руандийско момиче, дъщеря на неин сътрудник-тутси. Взима я със себе си в Полша. След пристигането жените са в депресия и не са в състояние да се впишат в рутинното ежедневие. И двете се опитват да се отърсят от преживяното. Разказ за приятелството, прошката и силата на природата.

16 ноември, петък, 18.00 часа

Най-добрият

Режисьор: Лукаш Палковски (2017, 104’), български субтитри
Участват: Якуб Гершал, Януш Гайос, Maгдалена Челецка, Aртур Жмиевски, Toмаш Кот
Награди: 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Награда на публиката; за сценография; за дебют – Kaмила Каминска; 2017 – Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кинo) – Награда на младежкото жури; Париж – (Фестивал „KinoPolska“) – Награда на публиката.

Най-новият филм на режисьора на кинохита „Богове”. Авторът отново посяга към биографията на един необикновен човек. Личност, доказала, че истинските герои не се страхуват да падат и могат да се оттласнат от дъното. В центъра на филмовия разказ е полски спортист, възхитил света. Невероятната, изпълнена с убийствено усилие, зрелищни падания и необикновена сила история е вдъхновена от живота на Йежи Гурски, завършил маратона на смъртта, поставил световен рекорд и спечелил титлата Double Ironman в една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света, включваща плуване на 3,86 км, колоездене 180,25 км и маратонско бягане на 42,2 км. Този рекорд не би бил възможен, ако в неговия живот не присъстваха две жени: той изгубва едната, но втората се превръща във вдъхновение в борбата му за живот.

17 ноември, събота, 17.00 часа

Помирение

Режисьор: Мачей Собешчански (2017, 83‘), с български субтитри
Участват: Юлиян Швежевски, Якуб Гершал, Зофя Вихлач, Данута Стенка, Войчех Желински
Награди: 2016 Локарно (Mеждународен филмов фестивал) – Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017 Moнреал (Световен филмов фестивал) – Награда за режисура.

Вълнуваща любовна история, в която действието се развива в трудните години в края на Втората световна война. Разказ за двама млади мъже, влюбени в едно и също момиче. В Силезия органите на държавна сигурност създават трудов лагер за германци, силезийци и поляци. Под претекста за наказание на предателите на полския народ, ДС извършва чистки сред „нелоялните към комунистическата власт“. Франек, млад мъж, се кандидатира за работа в лагера. Той се опитва да спаси Ана, в която е влюбен, но не знае, че сред лагерниците е и Ервин, германец, негов приятел отпреди войната, който отдавна тайно е влюбен в момичето.

17 ноември, събота, 18.30 часа

Волта

Режисьор: Юлиуш Махулски (2017, 101’), български субтитри
Участват: Aнджей Желински, Oлга Болондж, Aлександра Доманска, Mихал Журавски, Яцек Брачак.
Награди: 2017 – „Сребърен билет“, Нграда на Асоциацията „Kina Polskie”.

Бруно Волта е истински майстор в решаването на загадки и невероятно проницателен човек. Един ден усетът му за комбинации и печалби е поставен в пълна готовност. Неговата значително по-млада партньорка Агнешка се запознава при интересни обстоятелства с момиче на име Вики. Новата позната открива в стената на стара къща тайнствен ценен предмет. Волта не може да изпусне такава златна възможност. Това обаче няма да е никак лесно, защото привидно наивната Вики е достоен противник.

18 ноември, неделя, 17.00 часа – ВХОД СВОБОДЕН!

Чудото край Висла

Режисьор: Ришард Болеславски (1921, 53’), български субтитри
Участват: Ядвига Смосарска, Aнна Белина, Владислав Грабовски, Едмунд Гашински

Филмът е заснет по поръчка на Отдела за пропаганда на Министерството на армейските работи. Разказва за историята на полско-болшевишката война от 1920 г., приключила с Варшавската битка, останала в историята като „Чудото край Висла“. До наши дни са запазени само части от филма (от продължаващия 2 часа филм са оцелели само 53 минути). Главната женска роля се изпълнява от Ядвига Смосарска, най-голямата звезда на полското кино от периода между двете световни войни.

18 ноември, неделя, 18.30 часа – ВХОД СВОБОДЕН!

Смъртта на президента

Режисьор: Йежи Кавалерович (1977, 137’), български субтитри
Участват: Зджислав Мрожевски, Maрек Валчевски, Хенрик Биста, Чеслав Бишевски, Йежи Душински
Награди: 1977 – Гданск (Фестивал на полското игрално кино) – Специална награда на журито; 1978 – Берлин (MФФ) – „Сребърна мечка“ за режисура; 1979 – Кадикс (MФФ) – I награда.

В края на 70-те години в световното кино става модерно заснемането на филми по истински събития. Един от интересните представители на това течение на полска почва е „Смъртта на президента“ на Йежи Кавалерович. Филмът разказва за избирането на Габриел Нарутович за първи президент на II Полска република и обстоятелствата, довели до трагичната му смърт. Kавалерович се явява в ролята на хроникьор, обвинител, защитник и коментатор в едно, а ролята на съдебни заседатели предоставя на зрителите.

Цената на билета е 3 лв, абонаментна карта – 10 лв. Предварителната продажба на билети и карти ще започне от 5 ноември в Туристически информационен център – Габрово. По време на фестивала билети ще се продават на касата на зала „Възраждане“ , час преди прожекцията.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.