Кристо и Жан-Клод. Кадърът присъства във филма - "Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама" 2010, автор Евгения Атанасова

Гледаме Христо Явашев – Кристо на екран в Дома на хумора

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кристо и Жан-Клод. Кадърът присъства във филма - "Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама" 2010, автор Евгения Атанасова
Кристо и Жан-Клод. Кадърът присъства във филма – „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“ 2010, автор Евгения Атанасова

Музей „Дом на хумора и сатирата“ стартира филмова програма към изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. На 4 ноември 2017 г. от 10:30 ч. ще се проведе екскурзоводна беседа в изложбите, а от 11:00 ч. започва прожекцията.

Ще бъдат показани две заглавия, автор на които е журналистката Евгения Атанасова-Тенева – „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” от 2010 г. и „Christo от България“ от 2015 г. Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама

През 2010 година Евгения Атанасова пътува до Ню Йорк, за да присъства на възпоменателната среща в памет на Жан-Клод (1935-2009) – съпруга и партньорка в проектите на Кристо. На срещата в музея „Метрополитън“ присъстват кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти, галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството.

С филма „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“ Евгения реализира една своя мечта – да се срещне и разговаря с Кристо под формата на интервю. Това се случва в дома на артиста в Манхатън, където той разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите. Евгения Атанасова показва в документалния си филм и интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка. Оригиналната музика към лентата е на Калин Николов („Дзифт“).

Филмът „Christo от България“ е един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев. Автор на филма е отново Евгения Атанасова-Тенева. Кадрите са заснети през 2015 година и в тях ще видим и чуем разкази от Разград – родния град на Анани Явашов (дядото на Кристо), от Габрово и местността Качорите. Пред камерата със своите детски и младежки спомени застават художничката Ива Хаджиева, преподавателката по изобразително изкуство Иванка Здравкова, почитателя на творчеството на артистичната двойка и един от основните двигатели на Сдружение „Нашето по-голямо Габрово” – Иван Господинов, Иван Иванов – директор на Регионален исторически музей – Разград и други.

ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ ЗА КРИСТО ВИЖТЕ ТУК

Христо Явашев – Кристо се „завръща“ в Габрово с две изложби

Какво още предстои във филмовата програма за Кристо до края на ноември?

Следващата събота, 11 ноември, от 14:00 часа ще видим заглавията „Пътят към Портите“, автор Евгения Атанасова, 2005 и „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“, автор Евгения Атанасова-Тенева, 2016.

На 18 ноември 2017 г. отново в 10:30 ч. се организира екскурзоводна беседа и филмова програма от 11:00 часа. Ще бъде излъчен филмът на Тома Томов „Кристо на 75“, 2010.
На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.

Филми за Кристо – всеки месец до юни 2018

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец на ротационен принцип ще бъдат показвани различни документални филми, посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Музея съветват ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Със заплащането на входна такса за Веселата къща в Габрово посетителят може да се включи в екскурзоводния тур, да гледа филмите и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.