Ако търсите карнавално преживяване, посетете Пловдив и уличния фестивал 6Fest

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Карнавал в Габрово ще има на 22 май, но в друг формат – за втора поредна година без обичаното от всички габровци традиционно карнавално шествие. Ако все пак сте любители на истинското карнавално преживяване, имате още една възможност – на 14, 15 и 16 май в Пловдив ще се състои седмото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest.

Фестивалът 6Fest е създаден в Габрово и се проведе за първи път през май 2017 г. паралелно с Карнавала. В нашия град 6Fest имаше общо 3 издания през 2017 и 2018 г., но от 2019 г. се премести в културната столица Пловдив. Още през май 2018 г. беше публично обявена концепцията на 6Fest за пътуващ уличен фестивал, която беше реализирана през септември същата година с гостуване на Квартал фестивал в София, а през септември 2019 г. – като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. Изплагиатстване на фестивалната концепция на 6Fest за „пътуващ уличен фестивал“ от местна организация и хулиганска проява срещу екипа на 6Fest по време на изданието му през октомври 2018 г. доведоха до решението на 6Fest да напусне Габрово.

Тази година 6Fest представя мултижанров тридневен фестивал в Пловдив с цирк, улични музиканти и танцьори, музикално шествие, огън, театър и др., част от културния календар на Община Пловдив.

Фестивал за улични изкуства 6Fest

В първия фестивален ден 14 май (петък) основната локация на събитията ще бъде площад „Централен“ в Пловдив в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща. 6Fest ще бъде открит в 19:30 ч. с „Необичайни срещи“ – театрална пантомима на Невена Денчева и Стела Кръстева (София). Малко след залез слънце, в 20:40 ч. ще видим огненото шоу на Антония Николова (София) „Канатица“, базирано върху музикални мотиви от българския фолклор. На 14 май 6Fest ще завърши с „Латино нощ“ от 21:00 ч. Това е едночасов танцово-китарен латино спектакъл, в който и публиката е добре дошла да се включи в ритъма на кубинската нощ. Спектакълът е създаден от концертиращия китарист Радослав Талев, който има и собствена музикална школа “Звезди в аванс” в Габрово, и кубинците от La Cubania Original (София).

Вторият фестивален ден 15 май (събота) ще започне в 18:00 ч. с цирково-музикалното представление „Circus surprise“ на Combino Project (Пловдив). Двамата циркови артисти първо ще направят парад на кокили в Цар Симеоновата градина, а след това до Виенския павилион ще завършат спектакъла си, който е смесица между музика на живо, жонглиране, танци и артистични етюди с публиката. Начело на Combino Project е цирковият артист и музикант Дарио Табаков (Dario Bulgario), чиято творческа биография включва множество фестивални участия както у нас, така и в чужбина – Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.

Карнавално джаз настроение ще придаде дефилето на Марица брас бенд (Пловдив) по Главната. Оркестърът ще тръгне в 19:00 ч. на 15 май от Джумая Джамия и по ул. “Княз Александър І” ще стигне до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където ще има съвместно участие с танцовата формация Lindy Hop Пловдив. Марица брас бенд събира едни от най-добрите пловдивски джаз музиканти, ще ги запомним и с участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера. Вече пет години популярната формация Lindy Hop се е посветила на суинг танците. На 6Fest танцьорите ще приканят и всеки желаещ да се включи в кратък открит урок по суинг.

Втората фестивална вечер на 6Fest ще завърши отново в ритъма на джаз и суинг с 2-часов диджей сет на Falshimento от 20:30 ч. пред Виенския павилион. „Фалшименто“ (София) е музикално радио шоу/подкаст с водещи Илиян Ружин и Йордан Марков. Двамата правят и музикални събития на живо, включително и на фестивали за градска култура.

В третия фестивален ден 16 май (неделя) гости на 6Fest ще бъдат артистите от Клуб по огнени изкуства “Divinitas” (София). Това е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Артистите от “Дивинитас” имат международни участия и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток. От 19:30 ч. по алеите в Цар Симеонова градина ще се разходят на кокили двама артисти от формацията. Кулминацията на 6Fest ще бъде огненият им спектакъл „Свръх огън“ на площад „Централен“ пред Военния клуб в Пловдив от 21:00 ч. Името на спектакъла не е случайно – артистите от „Дивинитас“ ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце. За гостите на 6Fest ще има и специална изненада – горящ надпис.

Входът за всички фестивални събития е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2021 г.

Подробна информация за програмата по часове и локации, както и за участващите артисти може да следите в специалното Facebook събитие 6Fest Plovdiv 2021 | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/360574648382888/ .

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Как се роди идеята за пътуващ уличен фестивал – организаторът на 6Fest Момчил Цонев в интервю за Binar, 17 май 2018 г.: Мечтател по природа, габровец по дух

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В ГАБРОВО

Карнавал в Габрово ще има, но по-различен


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.