Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува в Троян на 4 и 5 септември

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще се проведе на 4 и 5 септември в Троян с вход свободен на площад “Възраждане”. Събитието се случва с подкрепата на Община Троян. Това е осмо издание за уличния фестивал 6Fest, създаден през 2017 г. в Габрово, който от 2019 г. се провежда в Пловдив. Изданието в Троян е първо за града и е част от концепцията на 6Fest, обявена още през май 2018 г. за пътуващ уличен фестивал.

ПРОГРАМАТА НА 6FEST В ТРОЯН

Фестивалът в Троян ще бъде открит в 17:00 ч. на 4 септември 2021 г. с цирков пърформанс на клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин” (София, Перник). Това няма да е типично представление по сценарий, затова очаквайте артистите да се движат свободно в публиката, а зрителите да станат дори и участници в играта. “Скрин” е формация, която през последните години играе както куклен театър, така и огнени и циркови спектакли.

Програмата ще продължи с концерт на на младия музикант Алек Кирев на фестивалната сцена на площада от 18:30 ч. Алек пее и свири на класическа китара, а музиката му е в стил инди/ инди поп.

Малко след залез слънце, от 20:00 ч. ще видим “Огнена магия” – спектакъл на група “Ignis”, която чрез огнените техники и инструменти ще ни пренесе в света на магичните същества. Групата е сформирана преди 2 години от Ангел Христов и Габриела Стефанова.

Нажежаването на атмосферата ще продължи и във финалния концерт на 4 септември – танцово-музикалният спектакъл “Луда латино нощ” от 21:00 ч. На сцената ще се качат китаристът Радослав Талев и певиците Ваня Талева и Виктория Гергова от Музикална школа „Звезди в аванс“ в Габрово. Заедно с тях ще танцуват танцьорите от пловдивската група за кубинска салса “DS Mariposa”, създадена преди 9 години от хореографката Виолета Чалъкова.

Фестивалният ден на 5 септември ще започне още сутринта с кукленото представление за най-малките и техните родители “Голямото жабешко пътешествие” на Пътуващ театър “Скрин” от 11:00 ч., отново на сцената на площад “Възраждане”.

Основната програма на 5 септември ще започне в 17:00 ч. с детски концерт на Константин Кучев, който е автор на албуми с песни за деца, но участва и в други музикални групи като “СътвоРиМи” и “Основно ветрове”. От 18:30 ч. артисти на кокили от Пътуващ театър “Скрин” ще излязат сред публиката на площада и отново всеки ще може да се докосне до цирковото изкуство отблизо и да се снима с артистите.

От 20:00 ч. е вторият огнен спектакъл във фестивалната програма – “Прераждане от мрака” на младежката огнена група от Габрово “Black Fire”, позната и от първото у нас фестивално издание с улични огнени спектакли, реализирано от 6Fest през 2020 г. в Пловдив.

Фестивалът 6Fest в Троян ще бъде закрит с концерта на “ДевиРа” и “Основно ветрове” от 21:00 ч. на 5 септември на фестивалната сцена на площад “Възраждане”. Музикантите ще ни заведат на пътешествие през фолклорите на света – от България до Африка, Иран, Индия, Корея и др. “ДевиРа” са сестрите Боряна и Йоана Апостолови – фолклорни певици и инструменталисти. “Основно Ветрове” обединява музикантите Петър Йорданов – Бъни, част от групата “Оратница”, и Константин Кучев.

ЗОНА ЗА ХРАНИ И НАПИТКИ НА 6FEST ТРОЯН

Специално за 6Fest на площад “Възраждане” в Троян ще има и зона за храни и напитки, предлагани само от местни фирми и производители. „Рижо Фууд“ от Ловеч, познати от участията им в множество фестивали, ще имат барбекю с пушени свински меса и бургери, бар с безалкохолни напитки, коктейли и бира, както и лимонаден бар и италиански крем-сладолед. На бара на “Рижо Фууд” ще се предлага наливна крафт бира от пивоварна Мелтум в Ловеч. Посетителите на 6Fest ще могат да опитат две разновидности бира – “Г-н Хопс NEIPA”, заредена с повече хмел, който доминира в аромата и вкуса, без да я прави горчива, както и “Г-н Хопс S.M.A.S.H. APA” – American Pale Ale, за чиято направа от пивоварната са използвали светъл ечемичен малц от България и американския хмел Amarillo. Местният семеен ресторант от Троян “Макиато” ще предлага от известните си гофрети, както и безалкохолни напитки. Гофретите на „Макиато“, направени по авторска рецепта, са нещото, с което ресторантът е най-разпознаваем в града.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян ще се състои при спазване на актуалните противоепидемични мерки, според които всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Актуална информация за фестивалната програма и участниците може да се открие в сайта https://www.6fest.art/ и в специалното Facebook събитие https://www.facebook.com/events/4037239783059199/ .

ДА СИ ПРИПОМНИМ ИЗДАНИЯТА НА 6FEST В ГАБРОВО:

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.